Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bilden är en arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Flera skogsbränder i regionen

Vid klockan tre på fredagseftermiddagen kom ett larm till SOS om en skogsbrand i höjd med Åntorp. Efter det larmades det om fler terrängbränder och räddningstjänst från fler områden fick samarbeta.

Det första larmet kom in vid klockan tre på fredagseftermiddagen. Det larmades då om en skogsbrand i Färgelanda i höjd med Åntrop.

Räddningstjänsten berättar att där är det nu en pågående skogsbrand. Hur stor branden är går inte att säga i nuläget men flera styrkor är på plats.

– Det brinner och vi har inte kontroll på det just nu, säger Peter Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten Färgelanda och fortsätter:

– Vi har fått förstärkning från Uddevalla och ska försöka få bukt på det.

Enligt Peter Gustafsson är de just nu full fart med släckningsarbetet och än vet man inte hur stor branden är.

– Det blåser ganska mycket så det finns ju risk att det sprider sig, säger han.

Larmas om fler bränder

Knappa två timmar efter det kommer två larm till in till SOS. Det första handlar om att det ryker vid kanten av ett gärde efter att åskan har slagit ned i Färgelanda.

Ännu ett larm kommer några minuter senare då en inringare ser rök men kan inte riktigt lokalisera vad den kommer ifrån.

Enligt räddningstjänsten pågår det också just nu en skogsbrand i Hedekas som man inte har kontroll på. Räddningstjänst från Uddevalla befinner sig på platsen och kan berätta att det brinner på flera ställen i Dalsland efter ett åskväder.

Strax innan klockan 20 på fredagskvällen berättar Peter Gustafsson att de under eftermiddagen och kvällen haft upp emot 8-9 skogsbränder i området. Men att alla, förutom den vid Åntorp har kunnat avslutas.

– Det som är kvar nu är skogsbranden vid Åntorp. Där är vi igång med flera styrkor och helikopter. Det känns inte som att vi har jättebra koll på den, säger han.

Exakt hur stor branden är kan Peter Gustafsson inte svara på men det handlar om ett skogsområde som han uppskattar är ungefär 1 km gånger 700 meter.

– Det handlar ju om några hektar. Det blir nog ett arbete som fortgår långt in på kvällen och kanske med efterbevakning under natten också, säger Peter Gustafsson.

Texten uppdateras