Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) med sköldar, och fanor vid demonstrationen i centrala Göteborg. Arkivbild.

Flera partier vill agera mot naziströrelse

Nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen var ett av de ämnen som kom upp när tryggheten i Sverige diskuterades under partiledardebatten i SVT Agenda. Men åsikterna gick isär om lagstiftning mot den antidemokratiska och stundtals våldsamma gruppen.

- Jag tycker att vi ska fundera allvarligt på om det är terrorbrott som de begår. Målet är att med våld och hot störta det demokratiska styret i Sverige. Det är faktiskt det de vill göra, och det är en form av terror, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TT.

En demonstration med nazistiska NMR i Göteborg förra helgen har väckt starka reaktioner. 23 personer greps och anhölls misstänkta för våldsamt upplopp ii samband med demonstrationen. 22 av dem, som alla är från NMR, har släppts.

Sjöstedt betonar att han inte vill ändra grundlagarna som värnar yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Samtidigt är han beredd att diskutera ny lagstiftning om exempelvis hatbrott.

"Möjlig terrorism"

SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare benämnt NMR som en terrororganisation.

- Jag tycker att det är rimligt att man tittar på den systematiska våldsanvändning som finns, och att man möjligen skulle kunna klassa det som terrorism och i sådant fall klassa den här organisationen som terrororganisation, säger Åkesson till TT.

Under debatten sade han att han har samma åsikt om våldsbejakande autonoma vänstergrupper.

Annie Lööf (C) tror inte ett förbud är rätt väg att gå.

- Vi ska se till att den lagstiftning vi har vad gäller hets mot folkgrupp är tillräcklig, säger hon till TT, men öppnar för att "skruva på den" för att ge polisen bättre verktyg för att ingripa vid brott.

"Vill krossa demokratin"

Statsminister Stefan Löfven (S) berättar att justitieminister Morgan Johansson (S) ska samtala med de andra partierna – förutom Sverigedemokraterna – om saken i den kommande veckan.

- Vad är det vad vi behöver göra för att både upprätthålla åsiktsfrihet och mötesfrihet, för det har vi. Men vi kan inte lämna spelfältet fritt där för en organisation som vill förgöra demokratin, som vill krossa demokrati, åsiktsfrihet och mötesfrihet, säger han till TT.

- Så det är den balansen vi måste hitta. Vad kan göras inom ramen för dagens lagstiftning? Och kan det behövas ytterligare lagstiftning? Det är det som ska påbörjas nu.

Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson uttrycker sig dock försiktigt om eventuell lagstiftning mot våldsamma antidemokratiska organisationer.

- Yttrandefriheten är en hörnsten i svensk demokrati. Man ska vara mycket varsam innan man laborerar med förbud mot åsikter. Vidriga åsikter ska fördrivas med bättre åsikter, säger Kristersson.

- Däremot måste man stå upp för polisens arbete när de går in och hanterar våldsamma människor.