Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten på plats vid Sandersdalsskolan i Uddevalla för att släcka en gräsbrand under söndagen. Bild: Erik Zienau
Räddningstjänsten på plats vid Sandersdalsskolan i Uddevalla för att släcka en gräsbrand under söndagen. Bild: Erik Zienau

Flera larm om gräsbränder i Bohuslän på kort tid

Det är bråda dagar för räddningstjänsten under söndagen. Flera larm om gräsbränder har kommit in under bara några timmar. Det senaste två gäller en gräsbrand vid Sandersdalsskolan i Uddevalla samtidigt som det larmas från Dragsmark i Bokenäs.

Det har varit en tuff helg för räddningstjänsten när det gäller larm om gräsbränder. Under söndagseftermiddagen började flera höbalar av okänd anledning brinna på Röra strand på Tjörn som spred sig i gräset intill. Totalt drabbades en yta på 1 600 kvadratmeter innan branden var släckt, skriver ST-tidningen.

En yta på drygt tio gånger tio meter släcktes även nyligen vid Björkliden i Munkedal efter att en kontrollerad eldning plötsligt spred sig.

Nu larmas räddningstjänsten om två pågående gräsbränder samtidigt. En i Dragsmarksområdet i Bokenäs och en annan vid Sandersdalsskolan i Uddevalla.

– Vid Sandersdalsskolan är det en mindre brand uppe i ett skogsparti som vi just nu håller på att släcka. Gällande Dragsmark så var det en kontrollerad eldning som gick ifrån dem men när vi kom fram så hade det mesta av gräset redan brunnit av. Vi kommer vara kvar och vattna av området där, säger Andreas Elfström, inre befäl på räddningstjänsten.

SMHI varnar för gräsbränder

Även under lördagen larmades det om flera gräsbränder i Bohuslän. Bland annat i Råsseröd där en person tappat kontrollen över sin eldning.

Redan under gårdagen varnade SMHI om att det just nu finns risk för gräsbränder i hela Västra Götalandsregionen då vädret varit torrt och soligt.

Räddningstjänsten manade därför till försiktighet.

– När det ska eldas så finns det jättemånga bra digitala verktyg för att säkerställa att det är bra väderförhållanden, bland annat SMHIs app. Det är viktigt att hålla sig själv uppdaterad och är det måttlig risk eller högre – så elda inte, säger han.

– Risken finns att vi har flera enheter utlarmade för att släcka gräs, samtidigt som det kanske händer en allvarlig olycka någon annanstans. Då är vi inte på rätt plats, säger Andreas Elfström.

LÄS MER: Tipsen som gör gräseldningen säker