Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norra Älvsborgs Länssjukhus.  Bild: Andreas Olsson
Norra Älvsborgs Länssjukhus. Bild: Andreas Olsson

Flera fackförbund begärde central förhandling

Turerna kring personalens semester inom Nu-sjukvården fortsätter. Efter att flera fackförbund förra veckan förklarade sig oeniga till sjukvårdens förslag har nu också flera förbund begärt en central förhandling. Vilket tots allt kan öppna upp för tidigare semester i Nu-sjukvården.

Under coronapandemin har Nu-sjukvården tvingats vidta flera åtgärder för att hantera det ökade tryck som sjukvården belastas med. En av dessa åtgärder var det semesterförslag som bland annat skulle innebära att semestern skulle läggas från den 20 juli till sista september.

LÄS MER: Alla fackförbund oeniga med sjukvården

Nu har flera fackförbund begärt en central förhandling med Nu-sjukvården.

– Man kan säga att vi har inlett förhandlingar redan. Vi jobbar mycket för att göra bedömningar för hur situationen kommer att se ut under sommaren och hur det kan påverka sommarsemestrar, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

Idag vårdas 56 patienter för covid-19 inom Nu-sjukvården. Bedömningen är att toppen kommer att nås runt månadsskiftet.

– Bedömningen är att toppen sannolikt inträffar runt den 1 juni men det kan också vara så att den toppen inte är lika hög som vi lagt till grund för i våra bedömningar.

Vad som har sagt under förhandlingarna mellan Nu-sjukvården och de olika fackförbunden som i dagsläget inlett sina förhandlingar vill inte Niklas Claesson gå in på men förhandlingarna tros vara färdiga under nästa vecka.

– Man kan säga att utifrån de planer vi lagt så är bedömningen nu att påverkan kommer inte att vara fullt så stor som vi inledningsvis ansett oss vara tvungna att planera för. Det kan göra att vi kan öppna upp för en annan semesterförläggning än den vi tidigare pratade om.

I förhandlingarna ingår Läkarförbundet som representanter läkarna, Kommunal som representerar undersköterskorna, Vårdförbundet representerar sjuksköterskorna, Biomedicinska analytiker och barnmorskor, och Vision som representerar den administrativa personalen.

LÄS MER: Läkarförbundet begär central förhandling

Den 14 maj kl. 13:00 fanns det totalt 325 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 84 på intensivvårdsavdelning (Iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Nu-sjukvården:

56 personer varav 11 på Iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

169 personer varav 40 på Iva

Sjukhusen i Väster:

39 personer varav 15 på Iva

Skaraborgs sjukhus:

24 personer varav 10 på Iva

Södra Älvsborgs sjukhus:

37 personer varav 8 på Iva