Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fjällvandring. Bestigning av Tuolpagorni vid Kebnekaise. Arkivbild.

Fler unga och ovana fjällvandrare

För femte året i rad ökar antalet unga män i åldern 18–30 år som fjällvandrar. Men många är oerfarna, dåligt utrustade och underskattar hur jobbigt det kan vara eller hur snabbt vädret kan slå om.

Fjällen har under sommaren i allt högre utsträckning blivit en arena för träning och idrott, vilket lockar många unga. Men de flesta fjällvandrar och det är inte ovanligt att de överskattar sin egen förmåga.

- Det handlar om brist på erfarenhet, att man inte känner sin egen kropp och vet hur jobbigt det kan vara, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Att det är fler ovana besökare i fjällen visar också en undersökning som Fjällsäkerhetsrådet har gjort. Tre av fyra fjällstationer och destinationsbolag anser att de har fler ovana besökare än för fem år sedan. Unga fjällbesökare skiljer sig också åt från den genomsnittlige fjällvandraren eftersom de i högre uträckning tältar.

Vad många oerfarna vandrare inte är medvetna om är att vädret kan slå om väldigt snabbt i fjällen. Regn och snö gör att man snabbt kyls ner och blir det dimma är det lätt att gå vilse. Och om det händer något kan man inte alltid ta hjälp av mobiltelefonen, vilket många tror.

- Man kan inte lita på att man kan ringa med sin mobil i fjällen. Det finns inte täckning överallt, säger Per-Olov Wikberg.