Fler på intensiven – mer vård kan ställas in

För första gången under den andra vågen vårdas över 40 covid-19-patienter på iva i Västra Götaland. Även om det är färre som behöver intensivvård än i våras, och utmaningarna är andra än i Stockholm, är läget för vården ansträngt.

ANNONS
|

På onsdagsförmiddagen vårdas 41 patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningar i Västra Götalandsregionen. Det är höstens högsta notering, men samtidigt knappt hälften jämfört med vårens topp.

Det finns också mer disponibel kapacitet, jämfört med i Stockholm som haft en iva-beläggning på omkring – eller rentav över – 100 procent.

– Vi ligger inte riktigt där än. Men det är klart, när vi ser att det stiger så brant med inneliggande kan det också bli fler som behöver intensivvård, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

LÄS MER:Flest coronapatienter någonsin vårdas på regionens sjukhus

Mer vård kan ställas in

Ja, det totala vårdbehovet för covid-19 når nya rekordnivåer i Västra Götaland. 412 inneliggande patienter på onsdagen är det högsta antalet hittills under pandemin.

ANNONS

Vad kommer ni göra kommande veckor, ifall detta fortsätter?

– Ställa in mer och mer vård, och naturligtvis diskutera personalsituationen. Det är pågående diskussioner hela tiden om hur vi får in personal och får en dräglig arbetsbelastning för dem som jobbar.

Vad för mer vård går att ställa in?

– Allt som inte är akut. Till slut kan man ställa in i princip allt utom akutsjukvård, cancersjukvård – alltså sådan vård som blir sämre om du inte får operationen nu. Men det innebär inte att du inte har ett lidande, jag menar du kanske går med kronisk värk som kanske inte är farlig men kan vara besvärlig.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren: Använd munskydd när du inte kan hålla avstånd

Annat läge än i Stockholm

Region Stockholm har de senaste veckorna larmat om att mer personal behövs. Bland annat har man vädjat till privata vårdgivare om hjälp, men också gjort hemställan till Socialstyrelsen.

– I det läget är inte vi. Det finns inte så mycket ledig personal heller, även om vi hemställer. Till största del handlar det väldigt mycket om att kunna hjälpa varandra med att flytta patienter.

Finns det mer att få ut av privata vårdgivare?

– Stockholm har ju över 30 procent privat vård och vi har väl två procent, så det går inte att jämföra oss riktigt om vi ska få ut mer. För oss har det mer handlat om att nyttja de privata för att göra det vi inte kan göra på sjukhuset, i stället för att ta in personal från dem.

ANNONS

LÄS MER:Allvarligt läge för vården – andra vågen av corona slår hårt mot hela Sverige

LÄS MER:Tegnell: Året med corona tycks sluta med överdödlighet

ANNONS