Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hunden som också brukar kallas människans bästa vän har en självklar plats i många svenska hem. Vissa har numera även lärt sig att använda datorn för kontakt med husse eller matte. Arkivbild.

Fler hundar och katter i svenska hem

Allt fler hundar och katter tar plats i de svenska hemmen. Ett av sju hushåll har hund och var femte har katt, enligt en ny undersökning. Sällskapsdjuren blir också äldre.

Över 890 000 hundar finns registrerade i Jordbruksverkets hundregister. Och enligt en färsk undersökning utförd av Novus på uppdrag av Svenska kennelklubben (SKK), Agria djurförsäkring och Royal Canin, uppskattas antalet katter till cirka 1 450 000. Det innebär en ökning med omkring 100 000 hundar och 300 000 katter på fem år.

Totalt sett har var tredje hushåll sällskapsdjur, enligt undersökningen. Var sjunde hushåll har hund och var femte har katt.

- Det finns ett stort intresse för hundar och hundens betydelse för människan och samhället exponeras mycket, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på SKK.

Bland annat har exempelvis intresset för hundar som är tjänstehundar och servicehundar ökat, enligt honom. Reklam med hundar och kändisar anses också ha en effekt på hundintresset.

Hundarna och katterna lever också allt längre.

- Vi sköter våra djur bättre, vi behandlar dem som familjemedlemmar, och vi ger dem en bättre kost än vad vi gjorde förr, säger Hans Rosenberg.

Undersökningen genomfördes genom webbintervjuer med cirka 4 500 slumpvis utvalda svenskar.