Öresundståg på väg mot Göteborg.
Öresundståg på väg mot Göteborg. Bild: Jari Välitalo

Fjärrtrafiken begränsas för att minska smittspridningen

Under tisdagen meddelade regeringen att buss och tåg som färdas längre än 15 mil som mest får vara halvfulla. Annars riskerar operatören vite eller nedstängning.
– Det här är ett första steg, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

ANNONS
|

Den nya reserestriktionen kommer inte att omfatta lokaltrafik. Däremot, menar Tomas Eneroth, kommer statsbidragen framöver att villkoras mot att lokaltrafiken upprätthåller resandevolymen och inte stänger linjer eller glesar ut avgångarna.

– Jag tycker att kollektivtrafiken har skött sig väl. Men skulle det visa sig att det blir en ökad smittspridning så kan vi inte utesluta vidare åtgärder, säger han.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Redan bokade resor påverkas inte

Restriktionen görs med stöd av den nya pandemilagen, som antogs i början av januari. Men lagen kommer inte att gälla retroaktivt, vilket innebär att bokade resor inte påverkas. Därmed kommer den stundande sportlovstrafiken inte att hindras.

Det är också bara buss och tåg som omfattas, inte färjetrafik eller flygtrafik.

ANNONS

– Flygresor tar oftast kortare tid och det är dessutom en helt annan luftcirkulation, så vi har inte gjort bedömningen att det behövs, säger Tomas Eneroth.

Även om smittspridningen i landet har sjunkit något under de senaste veckorna så visar förekomsten av nya virusstammar och lokala utbrott, senast i Västerbotten, att det är viktigt att hålla nere inrikesresandet.

– Det är signaler som vi måste ta på allvar och därför användes vi de här begränsningsåtgärderna, säger Tomas Eneroth.

Redan nu är det många fjärrtrafiksoperatörer som har infört regler i linje med det som nu beslutats, menar Tomas Eneroth.

Från och med söndag

Förslaget ska nu ut på snabbremiss. Regeringen väntas fatta beslut om de nya reglerna senare i veckan och redan på söndag väntas de träda i kraft. Om beslutet inte förlängs kommer restriktionen gälla till och med maj månad i år.

Under den myndighetsgemensamma pressträffen på tisdagen betonar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, att det viktigaste är att man följer de råd och rekommendationer som finns, som att man sitter på avstånd från varandra och reser med egen bil om man har möjlighet. Något han menar kommer att skydda till stor del.

– Sen vet vi att det finns bussbolag och andra som inte har de möjligheterna och det är klart att det hade varit bra om de varit reglerade innan, men det här är ett komplicerat lagstiftningsarbete och inte lätt att få till hur fort som helst, säger han.

ANNONS

Förra årets sportlov har pekats ut som något som bidrog till eller till och med startade smittspridningen i Sverige. Men Anders Tegnell befarar inte någon liknande effekt i år.

– Nej, på den nivån tror jag inte alls vi behöver oroa oss. Det var en helt annan situation då vi knappt visste om att den här sjukdomen fanns i stora delar av världen och vi inte alls hade de kontroller och möjligheter att hantera det här som vi har i dag, säger han.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth meddelade på regeringens presskonferens att de nya begränsningarna kommer att gälla längre resor och inte inom kollektivtrafiken. Anledningen är att risken för smittspridning ökar när människor vistas lång tid i begränsade utrymmen, som på fjärrtåg och bussar.

Vilken är skillnaden på en resa på 15 mil och en på 15 kilometer med exempelvis linjebuss eller pendel?

– Vi vet att det är en avsevärd skillnad mellan att vistas en längre tid och en kortare tid tillsammans, säger Anders Tegnell.

Socialminister Lena Hallengren deltog också på tisdagens presskonferens.

– Smittotalen har gått ner men läget är fortsatt mycket osäkert. Den finns en verklig risk för en tredje våg och läget kan förändras snabbt. Den minskning i smittspridning som vi har sett verkar ha avtagit, sa hon.

ANNONS

Det blir länsstyrelsernas uppgift att se till att de nya reglerna efterlevs. Om operatörer inte följer dem kan viten utdömas och verksamheter stängas ner.

LÄS MER:Västtrafik börjar öppna bussarnas framdörrar

ANNONS