Gudrun Schyman är en av grundarna till Feministiskt initiativ.
Gudrun Schyman är en av grundarna till Feministiskt initiativ. Bild: Anna Svanberg

Fi vill utesluta Gudrun Schyman

Feministiskt initiativ (Fi) vill utesluta sin tidigare partiledare Gudrun Schyman, kommunpolitiker för partiet i Simrishamn. Orsaken är hennes engagemang i den nya organisationen Klimatalliansen.

ANNONS

Enligt Fi:s stadgar är en grund för uteslutning att en medlem ”skadar partiet”, och att en sådan skada kan vara att man är medlem i eller kandiderar för ett annat parti.

Gudrun Schyman är drivande i den nya organisationen Klimatalliansen, och har även uttryckt att organisationen ska ombildas till ett parti och ställa upp i höstens riksdagsval.

Feministiskt initiativs partistyrelse har nu beslutat att öppna ett uteslutningsärende mot Gudrun Schyman. Det är ännu inte klart när man kommer fatta beslut i frågan.

”Detta är givetvis inget partistyrelsen gör med glädje. Hade vi fått önska hade Gudrun Schyman kanaliserat sitt engagemang för miljö- och klimatfrågor inom Feministiskt initiativ, exempelvis i vårt utskott för frågorna. Men vi hoppas den energi som Klimatalliansen och dess företrädare har hjälper till att ge miljö och klimat den plats de förtjänar i valrörelsen och önskar Klimatalliansen lycka till, oavsett om det blir som organisation eller parti”, säger Karin Tennemar, kommunikationsansvarig Feministiskt initiativ, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Gudrun Schyman befinner sig i Trollhättan när GP når henne på tisdagsmorgonen. Beskedet om uteslutningsärendet är helt nytt för henne.

– Jag måste informera mig lite mer om det här, säger hon – men trycker också på att hennes engagemang i Klimatalliansen aldrig varit en hemlighet för partiet.

– Jag har varit väldigt öppen med det här hela tiden och varit noga med att informera partistyrelsen om hur det går.

I pressmeddelandet från partiet står det att det enligt Fi:s stadgar är grund för uteslutning om en medlem skadar partiet och att en sådan skada kan utgöras av att en medlem är förtroendevald eller kandiderar för ett annat parti.

Argumentationen förvånar Gudrun Schyman.

– Det finns inget i Feministiskt initiativs stadgar som säger att man inte får vara medlem i ett annat parti, säger hon.

Gudrun Schyman var riksdagsledamot 1988–2006 för Vänsterpartiet, där hon var partiledare 1993-2003. Hon var därefter en av dem som bildade Feministiskt initiativ där hon var partiledare åren 2005–2011 och 2013–2019.

ANNONS