FHM rekommenderar en femte vaccindos i höst

Alla som är 65 år och äldre samt personer i riskgrupp uppmanas att ta en ny dos covid-19-vaccin i höst. Men övriga vuxna har ett bra skydd ändå, bedömer Folkhälsomyndigheten. Smittspridningen av covid-19 har minskat i Sverige under våren, men till hösten befarar experter att den kan ta fart igen.

ANNONS
|

Det blir en fjärde, och i vissa fall femte, dos covid-19-vaccin för flera grupper till hösten, om man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Myndigheten meddelade på tisdagen att regionerna med start den 1 september ska erbjuda påfyllnadsdoser till personer som är 65 år och äldre samt övriga vuxna i riskgrupp.

– I riskgrupp ingår gravida, personer med hjärt- och kärlsjukdom med flera, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Hon menar att det handlar om att stärka sitt skydd inför höst- och vintersäsongen.

– Vi har anledning att tro att spridningen av virus kommer att öka igen i höst.

Yngre vuxna kan ta vaccin – om de vill

För övriga vuxna i åldersgruppen 18–64 år räcker det att ha tagit tre doser covid-19-vaccin, enligt Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

– Då bedömer vi att risken för allvarlig sjukdom och död är låg, så vinsterna med en höstdos är begränsad för den här gruppen. Men det kan finnas enskilda som av olika skäl ändå önskar att vaccinera sig med ytterligare en dos, och då rekommenderar vi att regionerna möjliggör det.

Kan det för vissa i den gruppen vara så att riskerna med vaccinet överväger nyttan med vaccinet nu?

– Nej, det bedömer vi inte, utan vaccinet är väldigt säkert och indikationen finns för vaccination i den här gruppen. Det är snarare så att vinsten är marginell, och man ska ju inte vaccinera sig när man inte ser att det finns en vinst, säger Karin Tegmark Wisell, och tillägger att vaccinationen är till för att skydda mot allvarlig sjukdom och död.

– I nuläget ser vi att det skyddet sträcker sig över ett år, och därför har vi ingen rekommendation till den gruppen. Då ska man vare sig ta läkemedel, om man inte behöver det, och inte heller belasta hälso- och sjukvården.

Vaccinet kommer alltså ändå att erbjudas till gruppen, på ett liknande sätt som vid influensan. Skillnaden är att det blir kostnadsfritt.

– Vi ser det som angeläget att det är tillgängligt för alla, säger socialminister Lena Hallengren (S).

ANNONS

Begränsad effekt på smittspridning

De nuvarande vaccinerna är utvecklade mot den ursprungliga Wuhanvarianten av coronaviruset, och har enligt Folkhälsomyndigheten en begränsad effekt mot smittspridning. Däremot skyddar de fortsatt bra mot att bli svårt sjuk.

Det pågår utveckling av vacciner som är mer inriktade på att skydda mot omikronvarianten, som nu sprids, men det är oklart om de kommer att erbjudas i Sverige till hösten.

– Det återstår att se, och det finns inte tillräckligt med kunskap ännu om hur väl de kan komma att skydda mot att bli smittad och sprida vidare smittan, säger Karin Tegmark Wisell.

Barn ska inte ta fler doser covid-19-vaccin

Beskedet till barn och ungdomar är samtidigt att de inte ska ta något covid-19-vaccin alls till hösten. För de yngsta barnen står Folkhälsomyndigheten kvar vid hållningen att endast ett fåtal särskilda riskgrupper har nytta av vaccinet, och för 12–17-åringar räcker de två doser som sedan tidigare varit rekommenderade.

– Ju yngre man är desto bättre är immunförsvaret på att reagera på vaccinationerna, så inför hösten rekommenderar vi därför i nuläget inte någon ytterligare dos till barnen, säger Karin Tegmark Wisell.

ANNONS