FHM: Kan bli nya restriktioner

Sjukhusinläggningarna till följd av covid-19 ökar nu i så gott som hela landet. Än så länge är ökningen blygsam men fortsätter antalet patienter att öka i samma takt väntar fler restriktioner, varnar Folkhälsomyndigheten (FHM) enligt TT.

ANNONS

– Man ska vara medveten om att vi är i en uppåtgående trend i utvecklingen och fortsätter det på det här sättet är det möjligt att vi inom kort kommer att behöva återkomma till ytterligare åtgärder, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell till TT.

Sammanlagt vårdas nu 395 patienter på slutenvårdsmottagning, i måndags förra veckan var det 307. På landets intensivvårdsavdelningar (iva) vårdas nu 74 patienter, i måndags förra veckan var det 47. Störst har ökningen varit de senaste två dagarna, enligt data från Svenska Intensivvårdsregistret. Det skriver TT.

– I början på nästa vecka ska vi redovisa scenarier till regeringen igen och ser vi då att både utvecklingen ser ut som den gör nu med antalet konstaterade fall i Sverige och en omvärld där vi ser en ökning, är det stor risk att vi kommer att behöva vidta ytterligare åtgärder, säger Karin Tegmark Wisell till TT.

ANNONS

Socialstyrelsen gör prognosen att belastningen på vården kommer att öka under julen och en bit in i januari.

Om fler smittas, så kommer det att leda till att sköra människor läggs in på sjukhus i större utsträckning

Den samlade kunskapen om omikron-varianten gör gällande att den är mer smittsam men också mindre benägen att orsaka allvarlig sjukdom än tidigare varianter, skriver TT.

– Men det gör också att om fler smittas, så kommer det att leda till att sköra människor läggs in på sjukhus i större utsträckning. Bara smittsamheten i sig är allvarlig, säger Thomas Lindén, avdelningschef inom hälso- och sjukvård på Socialstyrelsen, till TT.

Flera regioner TT pratar med uppger att man har kapacitet att skala upp antalet vårdplatser, men samtidigt uttrycker man bekymmer för den redan medtagna vårdpersonalen.

– Personalen har jobbat oförtrutet med att ta igen den vård vi inte hunnit med förut, man har inte på något sätt vilat. Det är en till viss del sliten personal, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

ANNONS