Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Andersson utanför riksdagen i Stockholm (arkivbild). Bild: Anna Tärnhuvud
Magdalena Andersson utanför riksdagen i Stockholm (arkivbild). Bild: Anna Tärnhuvud

Fem miljarder till sjukvården i Magdalena Anderssons budget

Magdalena Anderssons kanske sista budget som finansminister innehåller stora satsningar på välfärd, jobb, klimat och trygghet.

Bland annat viks fem miljarder extra till sjukvården för att korta köer och förbättra för de anställda.

Men mörka moln hänger fortsatt över regeringen.

Den åttonde och kanske sista budget som Magdalena Andersson (S) nu lägger som finansminister har ett reformutrymme på 74 miljarder och innehåller satsningar på välfärd, jobb, trygghet och klimat. Det är betydligt mer än vad som brukar vara tillgängligt.

– Det är en budget som tar Sverige framåt efter pandemin. Vi anställer fler poliser, betar av vårdköerna och driver på de gröna investeringarna runt om i hela Sverige, säger Andersson.

Och tillägger:

– Den här budgeten kommer inte bara skapa jobb utan också öka tryggheten för svenska folket.

Vill korta vårdköer

Bland satsningarna som inte var kända på förhand finns att regeringen nu viker fem miljarder kronor ytterligare till sjukvården.

– Pandemin har visat att en generell och gemensamt finansierad välfärd är en väldig styrka att ha. Men den har samtidigt blottlagt allvarliga brister som måste åtgärdas, säger Andersson.

Två miljarder går till att korta de långa köer som uppstått i sjukvården till följd av pandemin, tillsammans med redan tidigare satsningar innebär det totalt sex miljarder. Annat som ingår i vårdpaketet är förbättrade villkor och arbetsmiljö för personalen samt förlängda satsningar på förlossningsvård och kvinnohälsa.

Totalt viks 23 miljarder av budgeten till olika former av välfärdssatsningar. En stor del till olika former av coronarelaterade insatser, annat är att S-vallöftet från 2018 om en familjevecka med sex extra lediga dagar för familjer med barn 4-16 år införs i april 2022.

– Det här är siffror som gör en socialdemokratisk finansminister stolt, säger Andersson.

Tufft för arbetslösa

Andra tyngdpunkter i budgeten är satsningar för klimatet, tryggheten och jobben.

Främsta orosmolnet för svensk ekonomi framåt är enligt Magdalena Andersson en försvårad situation med coronapandemin.

– Om vi får en värre smittspridning plus en mutation eller variant där vaccinet inte är effektivt, säger hon.

Men också situationen för långtidsarbetslösa, främst personer med utländsk bakgrund och utan gymnasieexamen, som försämrats under pandemin finns bland det som oroar.

– De grupper som hade det tufft redan före krisen har fått det ännu tuffare, säger Andersson.

För att stärka dessa grupper satsar man nu bland annat på ett kunskapslyft, fler introduktionsjobb och extratjänster.

Insatser för att minska gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar finns också i budgeten. Det handlar om fler poliser, skärpta straff och fler platser på häkten och i fängelser.

– Gängkriminella ska inte åka lyxbil utan sitta i kriminalvårdens minibussar på väg till närmaste fängelse, säger Andersson.

Måste locka V och C

Men ett annat mörkt moln som hänger över Magdalena Anderssons budget är att den måste få stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet för att säkert gå genom riksdagen senare i höst.

Många tidigare kända satsningar, som till exempel förbättringar för sjuka och sänkta skatter till låg- och medelinkomsttagare, finns med som krav från V och C. Men regeringen har inte gått partierna helt till mötes.