Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjen plockade 109 kilo kantareller

Olle Jonsson och hans familj plockade 109 kilo kantareller på fjället i Lappland.
– Det var helt absurt, gult överallt. Jag har aldrig varit med om detta tidigare, säger Olle Jonsson.

Det var i söndags som Olle Jonsson och hans familj vandrade upp på fjället i Dorotea i Lappland, vilket P4 Västerbotten tidigare rapporterat om.

De närmade sig trädgränsen och överallt syntes de gula kantarellerna.

Olle Jonsson är en van svampplockare, men har aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Det var hur mycket svamp som helst, som att plocka stora broccolikvistar med 6-8 kantareller på varje. Det var det där liksom klickande ljudet som när man tar en vindruva, när man plockade.

Han berättar att fjällandskapet är unikt, eftersom jorden inte är brukad, jämfört med kustlandskapen med sina skogsbruk och kalhyggen.

– Om man har lokalkännedom och lite tur/känsla går det att hitta hur mycket som helst, säger han.

De minsta barnen lekte, de lite äldre hjälpte till att plocka. I början var de uppe i varv över att se så mycket svamp, men så inföll ett lugn.

– Det var en helt fantastisk dag, säger Olle Jonsson.

De gick i grupper om tre, och efter varje 45-minutersvända kom de tillbaka med två matpåsar fulla med svamp.

Med sig hem efter 9,5 timmars plockande, fick de hela 75 kilo kantareller. Olle Jonssons tvillingbror plockade 14 kilo dagen innan, och ytterligare 20 kilo i måndags, totalt 109 kilo.

– Det var väldigt, väldigt tungt vägen, hem. Jag hade min treåring på 17 kilo på ryggen, och en ryggsäck med svamp på magen och var ganska långt upp på fjället. Men det gick bra, det kändes som att barnen fick en typ av lugn, att de förstod att de upplevt något unikt, säger Olle Jonsson.

Väl hemma skulle Olle Jonsson lägga upp all svamp på bordet, men det fick inte plats.

– Det sista min lilla grabb sade i söndags kväll när vi kom hem var att han ska upp på fjället och plocka fler kantareller.

Vad gör ni med all svamp?

– I grund och botten är vi stora svampkonsumenter. Sedan har vi gett bort massor till släkt och familjemedlemmar. Vi har sålt en liten del också.

Hur äter du helst dina kantareller?

– Tillagar dem över öppen eld. Så smör, riktig grädde, salt och peppar. På en toast. Det är det enkla som är det stora.