Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanif Bali, riksdagspolitiker (M)  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Hanif Bali, riksdagspolitiker (M) Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Förundersökning inleds mot Hanif Bali – tar paus från politiken

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. Han är misstänkt för utnyttjande av barn för sexuell posering. På fredagseftermiddagen meddelade Hanif Bali att han tar paus från politiken.

Enligt chefsåklagare Maria Sterup finns det flera anmälningar mot Hanif Bali.

– Det har inkommit flera polisanmälningar mot riksdagsmannen och jag har beslutat att inleda förundersökning gällande en av anmälningarna. Den misstänkta brottsrubriceringen är utnyttjande av barn för sexuell posering, säger Maria Sterup i en kommentar.

Utredningen är i ett tidigt och känsligt skede – därför vill chefsåklagaren i nuläget inte ge mer information.

– Jag kan inte kommentera närmare vilka anmälningar som gjorts eller gå in på några detaljer om misstankarna, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Under torsdagen polisanmälde en flicka riksdagsledamoten.

Brottsrubriceringen som angavs på fredagen är att Hanif Bali misstänks för utnyttjande av barn för sexuell posering.

Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för

Hanif Bali slår tillbaka mot anklagelsen som uppges handla om att på att han ska ha uppmanat flickan att skicka sexuella bilder till honom.

I ett inlägg på Facebook skriver han:

"Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet", skriver han.

Utredningen mot honom leds från Särskilda åklagarkammaren som handlägger misstänkta brott begångna av riksdagsledamöter.

På fredagseftermiddagen meddelade Hanif Bali genom Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, att har tar time-out från politiken. Skälet uppges vara att den mediala uppmärksamheten kring fallet och hans person gör det svårt att verka som riksdagsledamot.

Hur länge den politiska pausen varar har inte uppgetts.

Hanif Bali, 34, har varit riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2010.