Fredrik Virtanen. Arkivbild.
Fredrik Virtanen. Arkivbild.

Förtalsanmälan mot SVT och Resumé av Virtanen

Den utpekade Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen ska anmäla de ansvariga utgivarna på Sveriges Television och tidningen Resumé för grovt förtal, skriver Svenska Dagbladet. Virtanen skriver till TT att det kan också kan bli anmälningar mot fler medier.

ANNONS
|

Virtanen har invändningar mot en intervju med journalisten Cissi Wallin i Resumé på fredagen. Där framför Wallin återigen anklagelserna mot Virtanen om våldtäkt och uppger att han försökt tysta henne.

I ett sms till TT skriver Virtanen att "liknande publiceringar har gjorts av SVT Nyheter på nätet".

Kan bli fler

På grund av att Wallin "framför en mängd påståenden som jag inte ens beretts tillfälle att bemöta” ska Virtanen anmäla SVT och Resumé.

Virtanen skriver också till TT att det kan bli aktuellt att anmäla ansvariga utgivare på flera medier.

Johan Såthe, Resumés chefredaktör och ansvarige utgivare, säger till den egna tidningen att Resumé riktas mot mediebranschen "där läsekretsen mycket väl känner till" att Virtanen nekar till våldtäktsanklagelserna, och han fortsätter:

ANNONS

- När Fredrik Virtanen hörde av sig till mig gavs han direkt möjlighet att skriva ett genmäle eller bli intervjuad om innehållet i artikeln, vilket han avstod från.

Friborg välkomnar

Såthe säger också att Resumé uppdaterade Wallin-artikeln med kommentarer från en intervju i Aftonbladet där Virtanen berättade tydligt om hur han såg på anklagelserna mot honom, och även länkade till Aftonbladets text.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, säger sig inte ha någonting emot att granskas i förtalsfrågan.

”Jag välkomnar en prövning. Det har varit en speciell tid för hela branschen med många svåra beslut och jag står fast vid mina bedömningar”, skriver Friborg i en kommentar enligt SVT Nyheter.

TT
Fakta: Anklagelser och anmälningar

Fredrik Virtanen har tidigare anmält Expressen och Svenska Dagbladet till Allmänhetens pressombudsman (PO) sedan tidningarna publicerat hans namn i rapporteringen om påstådda sexövergrepp.

"Lika viktigt som det är att rättssamhället kan hantera och beivra olika typer av övergrepp lika viktigt är det förstås att den traditionella pressen upprätthåller respekten för sig själv och det pressetiska systemet och håller emot trycket från de sociala medierna", skrev Virtanen och hans advokat Monique Wadsted i anmälan.

Flera kvinnor har under kampanjen #metoo skrivit i sociala medier att de utsatts för sexuella övergrepp av Virtanen. Flera av övergreppen ska ha polisanmälts, men lagts ner.

Efter anklagelserna får Fredrik Virtanen inte längre skriva för Aftonbladets ledarsida efter ett beslut av tidningens politiska chefredaktör Karin Pettersson.

Virtanen nekar till anklagelserna om våldtäkt.

ANNONS