Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valpar som är en korsning mellan varg och hund har hittats i Södermanland.

Första varghybriderna i Sverige

Valpar som är en korsning mellan varg och hund har hittats i Södermanland. Det är det första fallet som konstaterats i Sverige.

- Det är viktigt att man omgående vidtar åtgärder för att plocka bort dem, säger Hanna Dittrich Söderman, vilthandläggare vid Naturvårdsverket.

I slutet av sommaren tog en viltkamera en bild på några vargvalpar vid Bie norr om Katrineholm. Valparna var ovanligt mörka och det uppstod frågetecken om vad det kunde bero på. Spillning som länsstyrelsen i Södermanland samlat in har undersökts. Dna-analyser visar att det är hybridvalpar mellan varg och hund.

- Att vi kan säga att det är det första fallet beror på att på genetisk nivå är den skandinaviska vargstammen väldigt väldokumenterad. Man har i princip ett komplett stamträd på individnivå, säger Hanna Dittrich Söderman till TT.

Hur många valpar det rör sig om är oklart.

- Man vet att det finns åtminstone två, kanske tre, kanske fler.

Myndigheterna är angelägna om att valparna ska jagas för att skydda den svenska vargstammen från genetisk inblandning av hund.

- Det är den vilda vargen med dess egenskaper som vi har ansvar att skydda. Börjar den bli påspädd med hundgener är det ju inte riktigt en varg längre, säger Hanna Dittrich Söderman.

Länsstyrelsen räknar med att fatta beslut om skyddsjakt nästa vecka, skriver Katrineholms-Kuriren.