Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Svensson, ambulanssjuksköterska och initiativtagare Bild: Privat
Maria Svensson, ambulanssjuksköterska och initiativtagare Bild: Privat

Första underskrifterna mot nedskärningar har lämnats

De första namnunderskrifterna för att stoppa nedskärningarna inom ambulansverksamheten har lämnats över till Nu-sjukvårdens politiker.

Nu har namnlistorna för att stoppa nedskärningarna inom ambulansverksamheten lämnats över NU-sjukvårdens styrelse ordförande Peter Heie (C). Och det var flera som mötte upp utanför sjukhusets entré.

Maria Svensson, ambulanssjuksköterska och initiativtagare till uppropet för att behålla ambulanserna i Bohuslän lämnade över listorna.

– Det var patienter, anhöriga och till och med politiker både från Munkedal och Uddevalla som kom, sammanlagt var det nog 30-35 personer, berättar hon.

På onsdagen hade över 1000 personer skrivit på namnlistorna.

– Vi har inte exakt siffra men det är över 1000 namn och på plats är det ännu fler som skrivit på, säger Maria.

Hur var mötet med Peter Heie?

– Det var ett bra möte, och jag upplever att han förstår oron och helst också vill slippa, men att man har en budget att förhålla sig till. Det är inte lätt för någon det här och jag hade inte velat vara i chefens kläder.

Uppropet är för att stoppa nedskärningarna och minskningen av antal ambulanser i Bohuslän. Ambulansverksamheten i Nu-sjukvården behöver spara sammanlagt 19 miljoner kronor, och det har presenterats flera förslag på åtgärder.

I det förslag som är lagt senast så innebär det bland annat att en en ambulans i Uddevalla försvinner nattetid och att en dygnsambulans försvinner under 12 veckor i sommar.

Nu-sjukvårdens styrelse har fortfarande inte klubbat igenom något, utan vill samråda med Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden innan beslut.

Nästa möte för NU-sjukvårdens styrelse är i slutet av februari och Maria Svenssons namninsamling kommer att fortsätta tills dess.

– Vi kommer fortsätta att samla in underskrifter fram till att styrelsen ska ta beslut.