Sveriges kommuner och regioner vill lätta på trycket ytterligare efter den slopade karensdagen.
Sveriges kommuner och regioner vill lätta på trycket ytterligare efter den slopade karensdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Förslaget: Skippa kravet på läkarintyg

Slopa kravet på läkarintyg för sjuka anställda, det ber nu Sveriges Kommuner och Regioner regeringen att göra. Den som blir sjuk måste efter en vecka kunna uppvisa ett intyg men SKR menar att kravet riskerar att många sjuka kan sprida smitta i sjukvården i jakt på ett läkarintyg.

ANNONS

Under onsdagen gick regeringen ut med att man ta bort karensdagen i en och en halv månad med start onsdag 11 mars.

– Det är viktigt för den som är sjuk ska inte gå till jobbet. I dag får den som stannar hemma ingen ersättning första dagen, men det ändrar vi nu. Staten kommer ta hela ansvaret för den kostnaden, den kommer inte föras över till arbetsgivaren, sa Per Bolund (MP), finansmarknadsminister och bostadsminister.

LÄS MER:Regeringen slopar karensdagen – extra ändringsbudget

För den enskilde innebär det att man får sjukersättning även från första dagen vid frånvaro på grund av sjukdom.

I samma anda vill nu Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), medlems- och arbetsgivarorganisation för alla Sveriges kommuner och regioner, att kravet på läkarintyg för att få ut sjuklön slopas. Detta som ytterligare en åtgärd för att minska smittspridning och avlasta vården.

ANNONS

Sjuklön är den lön som man som anställd får från arbetsgivaren de två första veckorna man är sjuk och inte kan arbeta.

Så gör du om du blir sjuk (och är anställd med sjuklön)

1. Sjukanmäl dig till arbetsgivaren första dagen du är sjuk. Arbetsgivare betalar sjuklön till dig, i vanliga fall med karensavdrag men detta är slopat i en och halv månad med start 11 mars 2020 med möjlighet till förlängning.

2. Efter sju dagar måste du lämna ett läkarintyg till arbetsgivaren för att få fortsatt sjuklön.

3. Efter 14 dagar sjukanmäler arbetsgivaren dig till Försäkringskassan

4. När du har blivit sjukanmäld av arbetsgivaren kan du ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan.

5. Försäkringskassan behöver ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. Du kan bifoga ditt intyg med din ansökan om sjukpenning (steg 3). I undantagsfall kan du be din läkare att skicka in intyget digitalt direkt till oss.

6. Den första utbetalningen kommer så fort Försäkringskassan med handläggningen. Är ansökan komplett tar det högst 30 dagar.

Källa: Försäkringskassan och Verksamt (Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket)

Enligt lagen om sjuklön måste den anställde visa ett läkarintyg för arbetsgivaren efter den första veckan för att fortsätta få sjuklön. Intyget behöver inte innehålla närmare uppgifter om vilken sjukdom det handlar om, men det behöver klargöra att den anställde inte kan arbeta.

Men enligt SKR kan den regleringen nu riskera att sjuka sprider smitta i sjukvården i jakt på ett läkarintyg eller på arbetsplatser.

– Många som får corona har milda symtom inte sällan i mer än en vecka. Risken är då att man går till jobbet med symtom eller måste kontakta vården. Sätter man sig på en vårdcentral riskerar man att smitta andra och man kommer att belasta en redan nu ganska ansträngd sjuk- och hälsovård som ska skriva intyg i stället för att möta patienter, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR.

Emma Spak.
Emma Spak. Bild: SKR

Därför har SKR skickat en hemställan till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och socialminister Lena Hallengren (S) samt socialutskottet om att slopa kravet på läkarintyg.

– Vi tror att plocka bort även kravet på sjukintyg under sjuklöneperioden skulle vara gynnsamt. Det skulle göra det lättare för folk att göra rätt och följa rekommendationen, det minskar belastningen på sjukvården och risken att smitta sprider sig i en väntrum, säger Emma Spak.

ANNONS

Under torsdagen träffade hon socialutskottet och la bland annat fram förslaget.

– Vi kan inte tvinga regeringen att göra någonting. Vi ser utifrån det som regeringen redan har beslutat om karensdagen och vår organisation att den här åtgärden skulle stödja minskad smittspridning och avlasta vården, säger Emma Spak.

LÄS MER:Klart: Göteborgsvarvet ställs in

"Förhoppning att detta inte driver fram fusk"

Om man tar bort kravet på läkarintyg, finns det inte då en risk att folk som inte är sjuka utnyttjar det för att få ut pengar som de inte har rätt till?

– Jag vill understryka att det finns en reglering som kräver att man är sjuk för att vara hemma från arbetet. Bara för att vi säger att man ska ta bort kravet på intyget sänker inte det kravet för att vara hemma, säger Emma Spak och fortsätter:

– Man får också gå in med förhoppningen om att detta inte driver fram fusk, men skulle kravet på intyg försvinna en period har arbetstagaren fortfarande ett ansvar att stanna hemma om man är sjuk.

Skulle SKR:s förslag bli verklighet förväntar Emma Spak sig att anställda fortfarande följer kravet för att stanna hemma, alltså att man ska vara sjuk.

– Här får man utgå från att man litar på att arbetstagaren följer de regler som finns. Ännu mer så i ett pressat läge där vi måste vara solidariska och bidra på arbetet när vi är friska.

ANNONS

Än har regeringen och socialutskottet inte svarat på förslaget, men Emma Spak hoppas att de kommer att titta på det och fatta ett beslut inom kort.

LÄS MER:Göteborgs stad: Undvik onödiga besök på äldreboenden

ANNONS