Lärare utan yrkeslegitimation kan få fast jobb som grundskolepedagog. Men Malmöförslaget kanske inte blir mer än en idé. Arkivbild.
Lärare utan yrkeslegitimation kan få fast jobb som grundskolepedagog. Men Malmöförslaget kanske inte blir mer än en idé. Arkivbild.

Förslag om skolpedagoger kan dras tillbaka

Malmö stad har väckt idén om att låta obehöriga lärare få fast anställning, med den nya titeln grundskolepedagog. Men den kontroversiella idén har fått fackligt mothugg, och skolkommunalrådet Anders Rubin (S) är själv tveksam. Lärarfacken bedömer att förslaget dras tillbaka.

ANNONS
|

Malmö väntas om tio år ha 10000 fler elever än i dag, och har redan stora problem med att hitta behöriga lärare. Mot den bakgrunden har grundskoleförvaltningen presenterat idén om grundskolepedagoger.

Tanken är att knyta obehöriga lärare till sig – med fast anställning. Förhoppningen är att bromsa vikariekarusellen och att med en trygg anställning motivera grundskolepedagogerna att läsa in lärarexamen.

Försökskommun?

Kruxet är att skollagen inte tillåter tillsvidareanställning av obehöriga lärare. Förvaltningen har därför föreslagit att Malmö ska ansöka hos regeringen om att få bli försökskommun. Lärarfacken har redan protesterat, och hävdar att lediga lärartjänster skulle blockeras av den nya yrkesgruppen.

ANNONS

Tanken var att grundskolenämnden skulle ta upp grundskolepedagogerna på sitt senaste möte, men frågan sköts upp.

- Orsaken är att vi vill prata med facken. Vi måste också fundera på vem som ska driva frågan. För lärarbristen är ett nationellt problem, säger nämndens ordförande Anders Rubin (S).

Kan läggas åt sidan

Han säger att det förs "ett resonemang" och utesluter inte att idén avskrivs.

- Jag flaggar för att vi kanske inte kommer att ta ställning över huvud taget. Vi konstaterar kanske att det är bra om någon som kan påverka frågan tar tag i den. Vi kan inte ändra lagstiftningen, säger han med passning till regeringen.

Båda lärarfacken säger att de fått signaler från flera Malmöpolitiker om att förslaget dras tillbaka.

- Som läget är nu bedömer jag att förslaget inte kommer att läggas fram. Det är bra, för vi värnar om barnens rätt till legitimerade lärare och likvärdig undervisning i hela Sverige, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

ANNONS

- Skollagens bestämmelser ska man inte runda, för då är man på ett sluttande plan. Sätt in resurser, ge obehöriga en utbildningsmöjlighet och tillsvidareanställ därefter. Utifrån de kontakter vi har är jag övertygad om att kommunens politiska ledning kommer att inse att det är det rätta, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

TT
Fakta: Grundskolepedagog

Enligt skollagen ska endast behöriga och legitimerade lärare ansvara för undervisningen. I andra hand får obehöriga lärare anställas, men endast som vikarier.

Enligt ett tjänstemannaförslag i Malmö skulle staden ansöka om att på försök få tillsvidareanställa obehöriga lärare som grundskolepedagoger.

En grundskolepedagog ska, enligt förslaget, ha akademisk utbildning och minst två års erfarenhet av att arbeta med barn och unga.

Malmö har redan inrättat befattningarna lärarassistent och elevkoordinator. Dessa ska avlasta läraren, men inte undervisa.

Grundskolepedagogerna skulle få stöd av legitimerade lärare i arbetet.

Lärarlegitimationen infördes i skollagen 2011. I september i år hade drygt 236000 personer lärar- och/eller förskollärarlegitimation.

Lärarlegitimationen har setts som viktig för att säkra kvalitén på undervisningen och höja läraryrkets status.

Källor: Malmö stad och Skolverket

ANNONS