Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louise Thunström (S) var en av politikerna i Tanums kommunfullmäktige som stödde medborgarförslaget. Bild: Thomas Bennelind
Louise Thunström (S) var en av politikerna i Tanums kommunfullmäktige som stödde medborgarförslaget. Bild: Thomas Bennelind

Förslag om klimatarbete fick stort bifall

Vid Tanums kommunfullmäktige i måndags togs ett medborgarförslag upp om klimatfrågan. Förslaget fick stort bifall från vänster till höger.

René Mortensen vill i och med medborgarförslaget att kommunen beslutar om en klimatomställningsplan och en fortbildningsplan, med konkreta åtgärdsprogram, senast 2020.

– Enligt FN:s klimatpanel IPCC har vi 11 år på oss att minska våra koldioxidutsläpp med hälften. Om inte riskerar naturen att sätta igång självförstärkande mekanismer som vi inte kan kontrollera, sa René Mortensen i talarstolen.

Som en början vill René Mortensen att Tanum ska besluta om att minska koldioxidutsläppen med 10 procent nästa år.

– Då skulle Tanum bli den första kommunen som tar ett sådant beslut.

– Med det här medborgarförslaget och de namnlistor vi samlat in, med över 300 namn, vill vi visa att det finns ett stöd för klimatåtgärder i Tanums kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M) gav stöd åt medborgarförslaget. Hon poängterade att Tanums kommunstyrelse nu har påbörjat ett arbete med en miljö- och klimatstrategi.

– Det är en skrämmande utveckling och det är som du säger René, att det brinner i knutarna, sa hon.

Även oppositionsrådet Louise Thunström (S) stödde förslaget.

– Jag lovar er och min 11-åriga dotter att vi i S ska göra allt för att få till en klimatstrategi som gör skillnad.

Bifall kom också från C, V, MP och SD. Beslut togs om att överlämna förslaget till kommunstyrelsen och att inlemma dess idéer i klimatstrategin.