Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten föreslår att även pojkar ska vaccineras mot HPV-virus. Arkivbild.

Förslag: Ge HPV-vaccin till pojkar

Folkhälsomyndigheten bedömer att även pojkar borde få vaccination mot HPV-virus. Enligt en uppskattning kan det förebygga 120 fall av cancer varje år. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är positiv till förslaget.

Vaccinet har tidigare varit begränsat till flickor eftersom det ska skydda mot livmoderhalscancer. Men kunskapen om HPV-relaterade cancerformer har ökat och kopplas nu till en rad cancerformer som även drabbar pojkar.

- Det här är ett viktigt förslag. Det ger oss en möjlighet att förebygga cancer och det är inte så ofta man kan det, säger Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Vaccinering ger flockeffekter

Folkhälsomyndigheten beräknar att 60 fall av cancer bland män och 60 fall bland kvinnor kan undvikas om även pojkar vaccineras. Kvinnor som inte är vaccinerade får ett indirekt skydd om männen är skyddade.

- Man skyddar också mot cellförändringar orsakade av HPV bland kvinnor, alltså som man upptäcker genom screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Det är tiotusentals kvinnor per år där man upptäcker cellförändringar och om man får flockeffekter genom att vaccinera pojkar så kommer det bli färre och det är också en vinst, säger Adam Roth.

80 procent av alla flickor i Sverige vaccineras i dag.

Samhällsekonomiskt kostnadseffektivt

En beräkning som Folkhälsomyndigheten har gjort visar att det skulle kosta 18 miljoner kronor per år att vaccinera pojkar också.

- Vår hälsoekonomiska analys visar att det skulle vara samhällsekonomiskt kostnadseffektivt, med den upphandling vi har i dag till och med lönsamt, säger Adam Roth.

Folkhälsomyndigheten vill att vaccinet ska ingå i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar. De har skickat förslaget på remiss fram till den 10 september och ska sedan lämna över det till Socialdepartementet.

- Vaccinationsprogrammet ska uppdateras i takt med ny forskning och nya kunskaper. Cancer är en fruktansvärd sjukdom, och om det här är en åtgärd som kan göra att färre pojkar insjuknar så ser vi positivt på det. Det väger tungt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, och tillägger att hon först av allt ska ta till sig remissinstansernas synpunkter efter sommaren.

- Men i grunden ser regeringen positivt på det här.