Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I början av september sköts en 19-årig man i Göteborgsstadsdelen Tynnered. Totalt sett har skjutningarna i Göteborg dock mer än halverats jämfört med förra året. Arkivbild.

Färre skjutningar men oro i Göteborg

Antalet skjutningar har mer än halverats i Storgöteborg hittills i år. Samtidigt har oron och otryggheten ökat, enligt en ny rapport.

Antalet skjutningar i Storgöteborg har hittills i år gått ner med mer än hälften jämfört med i fjol, enligt en rapport från Göteborgs stad.

- Vi hoppas och tror att de förebyggande insatser som vi har arbetat med under flera år börjar bära frukt. Det är lite för tidigt att säga att det beror på det men det pågår ett aktivt och kontinuerligt arbete runtom i våra stadsdelar, säger Rickard Silva, kriminolog på Göteborgs stad.

Lugnt i Biskopsgården

Minskningen märks exempelvis av i Biskopsgården, enligt Jörgen Thorén som är lokalpolisområdeschef på Hisingen. Stadsdelen, som har haft stora bekymmer de senaste åren, har hittills i år varit helt förskonad från skjutningar.

- Jag vill vara väldigt tydlig med att det här är en ögonblicksbild, men så här ser det ut just nu. Det är oerhört positiva siffror, säger Thorén.

Totalt sett har heller inte antalet anmälda brott ökat särskilt mycket. Samtidigt visar rapporten att människor känner sig betydligt mer otrygga än för några år sedan.

Enligt Rickard Silva följer utvecklingen i Göteborg därmed en tydlig nationell trend. Vad otryggheten beror på är svårt att säga, men flera uppmärksammade dåd de senaste åren kan vara en orsak.

"Påverkar"

- Exempelvis den här handgranaten som kastades in i en lägenhet då en åttaårig pojke dog. Sådana händelser påverkar människor, säger Silva.

TT: Vad gör det för ett samhälle att folk är otrygga?

- Det påverkar hur människor beter sig i sin vardag. Vilka beslut de fattar, vilka fritidsaktiviteter de vågar ägna sig åt. Därför är det minst lika viktigt att människors oro har ökat som att kolla på brottsligheten i sig.