Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritanniens premiärminister Theresa Mays regering har enligt medieuppgifter öppnat för en väsentligt högre brittisk slutnota för EU-utträdet än vad man tidigare velat kännas vid. Arkivbild.

Färre räknar med hård brexit

Rapporter om framsteg i brexitförhandlingarna gör att allt fler ser en minskad risk för en så kallad hård brexit, visar en Reutersenkät. Huvudscenariot är att ett handelsavtal finns klart när Storbritannien lämnar EU.

Sannolikheten för ett brittiskt EU-utträde utan ett handelsavtal på plats har minskat till 25 procent, enligt en Reuters-enkät med tongivande ekonomer. Det kan jämföras med 30 procent i motsvarande enkät i oktober.

De tillfrågade ekonomerna har tagit intryck av medieuppgifter om att London och Bryssel har närmat sig varandra inför toppmötet den 14 december, både vad gäller den brittiska slutnotan för landets EU-åtaganden, samt om hur gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland ska se ut när Storbritannien lämnar EU våren 2019.

Den senaste enkäten genomfördes 27–30 november.

Det troligaste alternativet till ett handelsavtal mellan Bryssel och London vid EU-utträdet är enligt enkäten att handeln regleras av Världshandelsorganisationen WTO:s regelverk.

En tredje väg vore att låta britterna ansluta sig till EES-avtalet och därmed kvarstå inom EU:s tullunion, medan det minst troliga scenariot anses vara att britterna väljer att riva upp beslutet om lämna EU.