Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Planerna på att bygga bostäder i Rosenlund har stoppats då dom olika fastighetsägarna dragit sig ur. Foto: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Planerna på att bygga bostäder i Rosenlund har stoppats då dom olika fastighetsägarna dragit sig ur. Foto: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Färre nybyggda bostäder i Västra Götaland

Antalet nyproducerade lägenheter fortsätter att minska.
I Västra Götaland tillkom 99 nybyggnationer under februari – en minskning med 65 procent jämfört med i fjol.

Antalet nya bostadsannonser för nyproduktion minskar. I hela riket lades det ut 28 procent färre nya annonser i februari, jämfört med förra året. I Västra Götaland är minskningen som störst.

Sammanlagt ligger 1607 annonser för nyproduktioner i Västra Götaland ute i februari – vilket är en ökning sedan samma månad i fjol. Men i riket minskar dock antalet och mest dramatisk är utvecklingen i Stockholm där utbudet av nyproduktion minskade med 25 procent under februari jämfört med föregående år.

– Oron på marknaden slog till på hösten 2017 och gjorde att många byggbolag lade i handbromsen. Det vi ser nu är effekten av att byggandet minskade då, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, som tagit fram statistiken.

Sett till hela riket minskade utbudet av nyproducerade bostadsrätter på marknaden med 5 procent jämfört med föregående år.

"Inte attraktivt att köpa på ritning"

Den främsta orsaken till det minskade utbudet är att det kommer ut betydligt färre nya bostadsannonser för nyproduktion. Sett till riket har antalet nytillkomna nybyggda lägenheter minskat 28 procent sedan i fjol.

– När det gäller nyproduktion anser många att det i dag inte är särskilt attraktivt att köpa på ritning. När bostadsmarknaden var som hetast var det ofta en fördel att göra det eftersom man då hade en inräknad värdeökning. I dag vågar man inte ta den risken, säger Erik Holmberg.

Av de lägenheter som ligger ute till försäljning i dag är de flesta inflyttningsklara, vilket enligt Erik Holmberg gör dem lättare att sälja.

Vad gäller priserna kommer ett minskat utbud betyda att priserna ökar.

– Vår grundinställning är dock att priserna kommer att ligga ganska stabilt under 2019, säger Erik Holmberg.

Fakta: Nyproducerade bostadsrätter

Utveckling antal nyproducerade bostadsrätter som var till salu i februari.

Sverige

Antal: 11 732

Förändring: -5

Stockholms län

Antal: 3 913

Förändring -25

Västra Götalands län

Antal: 1 607

Förändring: +15

Utveckling antalet nytillkomna nyproducerade bostadsrätter i februari:

Sverige

Antal nytillkomna: 1 072

Förändring: -28

Stockholms län

Antal nytillkomna: 287

Förändring: -40

Västra Götalands län

Antal nytillkomna: 99

Förändring: -65

Källa: TT