Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En fälla som polisen tog i beslag hos en av de misstänkta i jakthärvan i Norrbotten. Bild ur förundersökningsprotokollet.

Fängelse för tre i jaktbrottshärvan

Tre män döms till fängelse i den jakthärva som beskrivits som den största i Sverige, där rovdjur fångades och dödades – flera på ett plågsamt sätt. Åklagaren anser att straffen är för milda, trots att de åtalade friades på flera punkter.

I slutet av förra sommaren grep polisen fem män som misstänkta för att ha plågat ihjäl flera rovdjur, bland annat lodjur, björn och järv.

Nu döms tre av männen till fängelse av Luleå tingsrätt. Två personer döms till villkorlig dom och samhällstjänst.

En 37-årig man döms till ett år och tre månaders fängelse för två fall av grovt jaktbrott. Han har skjutit en järv och dödat en björn genom att snara den i en fälla. Att han är skyldig till att ha skjutit järven grundar tingsrätten bland annat på telefonavlyssning och genomgång av sms som skickats efter att den dödats.

”Ja det var lyckat, ja fy fan vad bra”, ”Det gav ju jävla säkert mersmak” och meddelanden med tumme upp och leende gubbe, är några exempel på konversationer mellan de inblandade.

”Det går i sammanhanget inte att tolka detta som annat än gratulationer och glädje över en lyckad medveten jakt”, skriver tingsrätten om meddelandena.

Sänker straffet

En 46-årig man döms för medhjälp till det grova jaktbrottet vad gäller björnen och för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Straffet blir ett år och fyra månaders fängelse

Han frias däremot från sex åtal om grovt jaktbrott, där han bland annat var misstänkt för att ha dödat tre lodjur och tre björnar. Han frias även för anstiftan till grovt jaktbrott.

- Det är glädjande att han inte döms för att själv ha dödat något djur. Han har hela tiden nekat till att ha dödat något djur som avsågs i åtalet, säger Jonas Westerlund, 46-åringens försvarare.

Även en 74-årig man döms till ett års fängelse för medhjälp till det grova jaktbrottet beträffande björnen, samt grovt vapenbrott, vapenbrott och så kallad artskyddsbrott. Straffet har sänkts med hänsyn till mannens ålder och hälsoproblem, enligt tingsrätten. Han frikänns från åtal för grovt jaktbrott.

"Märklig bedömning"

Åklagaren anser att tingsrätten ändå har gjort en märklig bedömning och målar upp en bild av att andra kan ha varit där och utfört gärningarna.

- Trots att man (tingsrätten) tycker att all bevisning som finns är bra, och visar det vi påstår, väljer man att frikänna utifrån grunder som inte ens påståtts av de misstänkta eftersom de tiger, säger Christer Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Orsaken till att 46-åringen och 74-åringen fälls för medhjälp och frias från åtalen för grovt jaktbrott är att den enda bevisningen i dessa fall är bilder och filmer på dödade djur, främst i 46-åringens telefon.

Tingsrätten anser inte att det kan ställas utom allt rimligt tvivel att just dessa personer har jagat och dödat djuren.

- Det springer inte runt personer i parti och minut och snarar djur och hänger upp dem i träd. Att komma till slutsatsen att den som är på platsen och fotograferar inte är delaktig i jagandet och dödandet känns för oss lite märklig, säger Christer Jarlås.

Åklagaren anser att straffen är för låga i jämförelse med domstolspraxis på området, trots att de åtalade frias på flera punkter. Allt talar nu för att åklagarsidan kommer att överklaga domen.

- Utifrån de låga straffen och att det avviker från de hovrättsdomar som finns måste vi göra det, säger Jarlås.