Storbritanniens premiärminister Theresa Mays regering har enligt medieuppgifter öppnat för en väsentligt högre brittisk slutnota för EU-utträdet än vad man tidigare velat kännas vid. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa Mays regering har enligt medieuppgifter öppnat för en väsentligt högre brittisk slutnota för EU-utträdet än vad man tidigare velat kännas vid. Arkivbild.

Färre räknar med hård brexit

Rapporter om framsteg i brexitförhandlingarna gör att allt fler ser en minskad risk för en så kallad hård brexit, visar en Reutersenkät. Huvudscenariot är att ett handelsavtal finns klart när Storbritannien lämnar EU.

ANNONS
|

Sannolikheten för ett brittiskt EU-utträde utan ett handelsavtal på plats har minskat till 25 procent, enligt en Reuters-enkät med tongivande ekonomer. Det kan jämföras med 30 procent i motsvarande enkät i oktober.

De tillfrågade ekonomerna har tagit intryck av medieuppgifter om att London och Bryssel har närmat sig varandra inför toppmötet den 14 december, både vad gäller den brittiska slutnotan för landets EU-åtaganden, samt om hur gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland ska se ut när Storbritannien lämnar EU våren 2019.

Den senaste enkäten genomfördes 27–30 november.

Det troligaste alternativet till ett handelsavtal mellan Bryssel och London vid EU-utträdet är enligt enkäten att handeln regleras av Världshandelsorganisationen WTO:s regelverk.

ANNONS

En tredje väg vore att låta britterna ansluta sig till EES-avtalet och därmed kvarstå inom EU:s tullunion, medan det minst troliga scenariot anses vara att britterna väljer att riva upp beslutet om lämna EU.

TT-Reuters
Fakta: Vägen mot fas två i brexitsamtalen

Förhandlingarna inför toppmötet om brexit i Bryssel den 14 december föregås av intensiva förhandlingar mellan EU och premiärminister Theresa Mays regering. I helgen träffas diplomater från EU-länderna, som går igenom britternas utkast till uppgörelser.

På måndag ska Theresa May till Bryssel för ett middagsmöte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Detta ses av många bedömare som en helt avgörande middag.

Tre dagar före toppmötet, den 11 december, går arbetet in i nästa fas där statssekretare från EU-ländernas huvudstäder förhandlar fram utkast till beslut på toppmötet, som finslipas på ministernivå inför det att EU-ledarna möts för att ta ställning till om tillräckliga framsteg har gjorts för att inleda fas två i brexitsamtalen, där den framtida handelsrelationen ska diskuteras.

ANNONS