Extremhögersajt hänger ut personer som dömts för olika brott. Arkivbild.
Extremhögersajt hänger ut personer som dömts för olika brott. Arkivbild.

Extremhögersajt listar dömda – brottsanmäls

En extremhögersajt har listat 83 656 personer som dömts för olika brott. Nu polisanmäls sidan för grovt brott mot personuppgiftslagen (PUL). Enligt anmälaren Juridikfronten rör det sig sannolikt om tusentals förtalsbrott på sajten.

ANNONS
|

Sajten som har funnits sedan i fredags är gratis och bygger på ett register över 140000 strafftidsbeslut från åren 2004-2015, enligt föreningen Juridikfronten som gjort anmälan.

- Detta är troligen det största brottet mot personuppgiftslagen i svensk rättshistoria, säger Hanna Lundkvist, sekreterare på Juridikfronten, till TT.

"Förbjudet enligt PUL"

På sidan redovisas namn, målnummer, strafftid och nationalitet, såsom "svensk" och "icke svensk". I registret ingår alla lagöverträdelser, allt från 14 dagars fängelse till livstid.

ANNONS

I Sverige har enbart myndigheter tillåtelse att behandla personuppgifter om brott i strukturerade och sökbara register, berättar Lundkvist.

- Det är förbjudet enligt PUL att behandla uppgifter om etniskt ursprung eftersom det klassas som känsliga uppgifter. Det är även förbjudet att lista personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott.

Enligt Juridikfronten är det Nordfront som gett sajten informationen som nu har publicerats och dess agerande kan utgöra medgärningsmannaskap eller medhjälp, alternativt anstiftat till brott mot PUL.

- Nordiska motståndsrörelsens organ Nordfront har i en artikel skrivit att man gått ut med data som ligger till grund för registret. Därför har vi också anmält Nordfront, säger Lundkvist.

Sajten polisanmäld

Anmälan grundar sig på ytterligare en aspekt – att registret är placerad på en server i USA, enligt information som Juridikfronten tagit del av.

- Och det är enligt PUL straffbart att överföra register med personuppgifter till ett tredje land, alltså utanför EU, säger Lundkvist.

ANNONS

Polisanmälan gjordes under måndagen och även Datainspektionen har informerats och tagit emot en klagomålsanmälan enligt personuppgiftslagen.

- Vi hoppas att polisen tar det här på allvar och utreder det ordentligt, säger Hanna Lundkvist.

Det är oklart vem eller vilka om står bakom sajten.

TT
Fakta: Så fungerar personuppgiftslagen

Personuppgiftslagen (PUL) ska skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter används.

All information som direkt eller indirekt kan kopplas till en levande person är personuppgifter. Dit hör till exempel namn, personnummer, kundnummer och bilder som tydligt avslöjar vem personen är.

Ett företag, en kommun, myndighet eller organisation som har personuppgifter är skyldig att informera om hur dessa ska användas. En privatperson har alltid rätt att kräva att personuppgifter inte används i direkt marknadsföring.

Kärnan i PUL är att uppgifterna enbart får användas om den registrerade givit sitt samtycke. Från den regeln finns det å andra sidan många undantag.

Källa: Datainspektionen (TT)

ANNONS