Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra året tog influensavaccinet snabbt slut i Västra Götalandsregionen – i år har man därför laddat upp med extra mycket vaccin.  Bild: Larsen/Håkon Mosvold
Förra året tog influensavaccinet snabbt slut i Västra Götalandsregionen – i år har man därför laddat upp med extra mycket vaccin. Bild: Larsen/Håkon Mosvold

Extra vaccin beställt för årets influensasäsong

Förra året tog influensavaccinet slut på flera håll i Västra Götalandsregionen. Inför årets säsong har man därför laddat på med ett extra lager.
– Vi har estimerat mellan 10 och 15 procent mer än förra året, säger smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Inför förra årets influensa var intresset för att vaccinera sig större än någonsin, något som resulterade i att vaccinet snabbt tog slut på många platser i både Västsverige och övriga landet. I Västra Götalandsregionen beställde man då ytterligare vaccin, som dock även det tog slut efter en vecka.

Den 19 november är det kampanjstart för årets influensavaccinering på regionens vårdcentraler. Till dess har man tagit lärdom av fjolåret och laddat upp med extra mycket vaccin.

– Leverantören har sagt att tillgången kommer att vara god, säger Gunilla Ockborn som är smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.

– Sen vet ingen exakt hur många personer som väljer att vaccinera sig. Det är det svåra med influensavaccin. Man skapar ett nytt vaccin varje år – de doserna som inte används kasseras sen – därför måste man estimera ganska bra varje år.

Vad har ni gjort för uppskattning inför i år?

– Vi har estimerat mellan 10 och 15 procent mer än förra året. Då vaccinerades fler än någonsin tidigare. De flesta andra landsting har också estimerat mer.

Kvarts miljon doser beställda

Under förra årets brist gick Smittskydd Västra Götaland ut med en uppmaning till regionens vårdcentraler om att prioritera patienter som befinner sig i riskgruppen.

– Vi såg att vissa enheter inte kunde göra sin sista beställning. Man fick skicka mycket vaccin mellan enheterna. Det var också en del personer som inte blev vaccinerade. Det vill vi inte vara med om igen.

De som befinner sig i riskzonen är bland annat personer som är äldre än 65 år gamla, gravida och personer med hjärt- eller lungsjukdomar.

I hela regionen har man beställt ungefär 250 000 doser totalt. Men det är ingen bra idé att vara proaktiv och ta vaccinet innan kampanjen drar igång om en knapp månad.

– Skyddet varar inte så lång tid. Därför vill vi inte vaccinera för tidigt eller för sent. Vi vill att alla ska ha skydd en bra bit in på vårvintern. Det är därför vaccinationsstarten ligger i november. Då hinner man innan smittspridningen, men har ändå skydd så länge som möjligt, säger Gunilla Ockborn.

FAKTA: Influensavaccin

Influensaviruset sprids genom hosta och nysningar eller vid nära kontakt med en smittad person. Vanliga symtom är hosta, hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Ofta är man sjuk i en vecka, men man kan känna sig trött i några veckor till. Influensa är ofarlig för de flesta. Andra blir svårt sjuka med livshotande tillstånd, till exempel lunginflammation och blodförgiftning.

Den som vaccinerar sig mot influensa får ett bättre skydd mot sjukdomen. Om man ändå blir sjuk får man oftast mildare symtom. Vaccinet anpassas varje år för att klara säsongens influensavirus. Efter vaccinationen kan man bli öm och svullen runt vaccinations­stället på armen. En del får lite feber, men besvären går över inom några dagar. Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga.

Man har större risk att bli allvarligt sjuk om man är:

• 65 år och äldre

• Gravid

• Vuxen eller barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd: kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar och flerfunktionshinder. kronisk leversvikt eller njursvikt, diabetes, tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Från den 19 november kan man vaccinera sig på sin vårdcentral. Om man tillhör någon av riskgrupperna betalar man 100 kronor. För övriga kostar det 210 kronor.

Källa: 1177