Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Två experter svarar på vad de nu erkända studieresultaten innebär för smittrisken i Sverige. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT, Mauro Rodrigues, Ulf Sirborn

Experterna om immuniteten i Sverige

Immuniteten mot covid-19 i Sverige kan vara klart mer utbredd än man tidigare trott. Den tidigare så uppmärksammande svenska studien har fått nu kraft efter att den sakgranskats av forskare.
Två experter svarar här på vad det innebär för smittrisken i Sverige.
– Risken för en omfattande andra våg blir lägre, säger matematikprofessorn Tom Britton.

En tidigare uppmärksammad studie om T-cellsimmunitet, skriven av forskare vid Karolinska institutet i Solna har fått ny uppmärksamhet, detta efter att den sakgranskats av andra forskare inom fältet.

Studien visar att den förmodade andel personer som utvecklat immunitet mot covid-19 kan vara gravt underskattad, eftersom flera av dem som inte utvecklat antikroppar fortfarande kan ha byggt upp ett försvar med hjälp av T-celler. Även exponerade familjemedlemmar till de som insjuknat verkar utveckla ett skydd mot sjukdomen. Alltså att de haft covid-19 utan att ha visat symptom och ändå byggt upp immunitet.

– Våra resultat tyder på att antalet personer med T-celler kan vara dubbelt de med antikroppar, säger en av studiens huvudförfattare, professor Hans-Gustaf Ljunggren vid Karolinska Institutet.

Vad är T-celler?

T-celler är vita blodkroppar som specialiserar sig på att identifiera och döda virusinfekterade celler.

Hans-Gustaf Ljunggren förklarar:

– Antikroppar är som små missiler som binder till och neutraliserar fria viruspartiklar. T-celler attackerar istället fabrikerna som släpper ut viruspartiklarna, säger han.

Alla som utvecklat antikroppar, mot till exempel covid-19, har även utvecklat T-celler. Men vissa som utvecklat T-celler har inte utvecklat antikroppar.

Förklarar sjunkande antal covid-19-fall som sjukhusvårdas

En kartläggning gjord av GP tidigare i augusti visade att runt 15 procent av de göteborgare och västsvenskar som hade tagit antikroppstester fått positiva provsvar.

Hans-Gustaf Ljunggren, professor på centrumet för infektionsmedicin vid KI. Bild: Ulf Sirborn
Hans-Gustaf Ljunggren, professor på centrumet för infektionsmedicin vid KI. Bild: Ulf Sirborn

En siffra som statsepidemiologen Anders Tegnell fann rimlig, samtidigt som han öppnade för att antalet som faktiskt är immuna kunde vara klart högre. Något som nu backas upp av professor Hans-Gustaf Ljunggren.

– Jag tror att det kan vara en av förklaringarna till att antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 har sjunkit, säger han, men tillägger att en rad andra faktorer kan ha påverkat smittspridningen i landet, så som att svenskarna följt myndigheternas rekommendationer.

Så hur ser det just nu ut med immuniteten i Sverige?

– I just Stockholm tror jag vi har en ganska hög grad av immunitet. Inte så pass hög att vi uppnått flockimmunitet, viruset sprids fortfarande, säger Hans-Gustaf Ljunggren och konstaterar:

– I Göteborg och i vissa andra delar av Sverige så finns det en mindre, men fortfarande signifikant immunitet som skulle kunna försvåra smittspridningen.

LÄS MER: Svårt att masstesta för T-cellsimmunitet

Matematikerns uppskattning av coronaspridningen

Matematikprofessorn Tom Britton har sedan pandemins intrång i Sverige figurerat flitigt i media.

Han har tidigare förklarat för GP hur han och hans kollegors forskning visat hur befolkningens flockimmunitetsnivå – det vill säga mängden personer som behöver bli immuna för att en sjukdom slutar spridas helt utan att några begränsande åtgärder sätts in – inträffar i ett tidigare skede än väntat.

– De indikerar att det vissa delar av Sverige börjat uppnå en hög immunitetsnivå, säger Matematikprofessorn Tom Britton om studieresultaten. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
– De indikerar att det vissa delar av Sverige börjat uppnå en hög immunitetsnivå, säger Matematikprofessorn Tom Britton om studieresultaten. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

I stället för den allmänna uppfattningen att flockimmunitet kommer att uppstå när omkring 60 procent av befolkningen är immuna, har han kommit fram till en siffra på omkring 40 procent.

Hur ser du på forskningsresultaten från Karolinska institutet?

– De indikerar att vissa delar av Sverige börjat uppnå en hög immunitetsnivå. Jag kan inte bedöma om det är tal om flockimmunitet eller inte, för det finns ingen knivskarp gräns för det, säger han och fortsätter:

– Men risken för en omfattande andra våg blir lägre.

Tror du att det finns vissa delar av Sverige som uppnått de runt 40 procent med immunitet som du tidigare nämnt?

– Det vill jag inte uttala mig om i nuläget. Men det finns platser med en högre nivå, som på sikt gör så att restriktionerna kan lättas.

LÄS MER: Positiva svar kan ha varit negativa i masstestningen av corona i Göteborg

LÄS MER: Ny tillfällig smittspårningsenhet öppnas i Västra Götalandsregionen