Experter varnar för att skärmtid kan ge nya åkommor

Vi tillbringar allt mer tid framför små skärmar och med lurar i öronen. Nu varnar experter för att tekniken kan ge oss helt nya åkommor – en av dem kallas ”den nya folksjukdomen”.

ANNONS

På en hylla i Jessika Deverts kök tronar tre romaner som hon skrivit och gett ut sedan 2020. Men hennes utgivning är mycket större än så: de senaste tio åren har hon skrivit fyra biografier, tre barnböcker och fyra ljudböcker. Med andra ord blir det mycket tid framför datorn.

– Dessutom använder jag telefonen väldigt mycket i jobbet – i stället för att plocka upp datorn och svara på ett mejl gör jag det från telefonen, säger Jessika Devert.

Precis som många andra har hon då och då ont i nacken eller huvudet efter en lång dag framför skärmen.

– Men det har blivit mycket bättre sedan jag började styrketräna, säger hon.

ANNONS

Det som i stället spökar nu är en av handens muskler, den som sitter i handflatan under tummen.

– Jag får fruktansvärt ont där i perioder. Så har det varit till och från i tre år, och jag är helt säker på att det beror på att jag använder telefonen så mycket. Ibland strålar det ner i handleden också, säger Jessika Devert.

Svenskar sitter med telefonen tre timmar om dagen

Besvären brukar hålla i sig i en vecka och behandlingen består av en inflammationshämmande gel samt en skena som ska bäras dygnet runt.

– Den ser ju inte klok ut, men jag får mycket mindre ont om jag använder den. Den gör att jag inte kan böja tummen på det sätt som gör ont. Efter en vecka brukar jag kunna ta bort skenan, sedan följer några smärtfria veckor eller månader, och sedan kommer det tillbaka. Jag har börjat vänja mig, säger Jessika Devert.

Jessika Devert är långt ifrån ensam. Enligt en undersökning som Novus genomförde 2019 har 40 procent av alla svenskar mellan 18 och 79 år kroppssmärta varje vecka. Enligt Arbetsmiljöverket har de arbetsrelaterade problemen ökat bland datoranvändare, och det är vanligt med besvär i nacke och skuldror. Genomsnittssvensken tillbringar tre timmar med sin telefon om dagen.

ANNONS

Lisa Ann Carlsson har arbetat som kiropraktor sedan 2002 och driver Kiropraktorcentrum i Göteborg. Hon tycker sig se en stor ökning av patienter med skärmrelaterade åkommor som nackproblem och spänningshuvudvärk.

– För några år sedan var det ganska vanligt med musarm, men det ser jag inte så ofta längre, säger hon.

Många av de besvär hon ser i dag går att relatera till dålig hållning och ihärdigt tittande på skärmar.

– De yngsta jag behandlar med sådana här problem är 13-14 år och har redan jättedålig hållning. Det är hemskt, tycker jag. Bland vuxna kan jag möta personer som har nackproblem som gått så långt att de har domningar i armarna och yrsel. Det tyder på en väldig stelhet och dysfunktion i kroppen.

Jessika Devert är säker på att smärtan i hennes hand kommer från all tid vid datorn och med mobilen.
Jessika Devert är säker på att smärtan i hennes hand kommer från all tid vid datorn och med mobilen. Bild: Lisa Thanner

Kiropraktorns råd: Skärmpaus var 30:e minut

Det som händer i kroppen när man sitter och tittar ned i sin telefon, berättar Lisa Ann Carlsson, är att man håller nacken helt stilla, ofta i en dålig position.

– Man blir spänd, stel och förlorar sin naturliga rörlighet. Detta leder inte bara till problem med själva nacken, utan kan ge huvudvärk, problem med ögonen och mycket annat. I slutändan kan dålig hållning ge sämre cirkulation i kroppen och försämrad lungfunktion.

Om problemen har gått långt tycker Lisa Ann Carlsson att man ska söka hjälp. Men det finns mycket man kan göra själv.

ANNONS

– Sitt inte stilla för mycket. Gå en promenad på lunchen om det går, och ta pauser från skärmen var 30:e minut för att göra något med kroppen i minst två minuter. Stretcha nacken, vrid den åt olika håll och tänk på hållningen.

Ida Malmblad är optiker på Synsam och har tagit del av statistik som visar att 88 procent av alla millennials har symtom som torra, trötta eller röda ögon. I USA kallas tillståndet Computer vision syndrome.

– Ögontrötthet är en ny folksjukdom, det är så otroligt många som är drabbade. Människors ögon är inte skapta för att hela dagarna fokusera blicken 60–70 centimeter framför oss – att göra det är påfrestande för våra ögon, säger hon och utvecklar:

– Musklerna i ögonen blir trötta och spända vilket leder till huvudvärk och allmän trötthetskänsla, och ögonen blir torra eftersom vi blinkar både mer sällan och mindre kvalitativt när vi tittar på en skärm. Idag ser vi flera tecken på att skärmar påverkar oss. Studier visar till exempel att allt fler barn är närsynta. Det kan bero på att barnen inte är utomhus och tittar på långt håll lika mycket som tidigare.

Så undviker du trötta ögon när du sitter vid skärmen

Hennes bästa tips är att ta paus från datorn eller telefonen var tjugonde minut, för att titta på något som är minst sex meter bort i tjugo sekunder.

ANNONS

– Det hjälper ögonen att slappna av. Försök också att blinka ordentligt medan varven, och titta åt olika håll. Ögontröttheten riskerar också att förvärras om man redan har ett synfel, så om man lider av detta tycker jag man ska göra en synundersökning och skaffa glasögon om det behövs, säger hon.

Vad är det värsta som kan hända om man inte gör något?

– Att synen ska bli sämre av att titta mycket på datorn eller telefonen behöver man inte oroa sig så mycket för, men jag tycker det känns illa nog att ha trötta ögon, inte se tillräckligt bra och ofta ha ont i huvudet. Det försämrar livskvaliteten.

2019 skrev flera experter en debattartikel i Dagens samhälle om att antalet människor med hörselskador ökar i Sverige, främst bland unga. Experterna menade då att hörselskador är en av de fem mest kostsamma sjukdomarna i vårt samhälle och lyfte bland annat fram in-ear-hörlurar som ett problem – det vill säga hörlurar som man stoppar direkt in i örat.

Hörlurar kan skapa problem för hörseln

Thomas Westin, öron-näsa-halsläkare sedan mitten av åttiotalet, vill akta sig för att sända ut någon allmän varning men menar att det finns risker.

– Att lyssna på väldigt hög musik i hörlurar kan leda till hörselskador, och det är lätt att få en ganska hög tolerans för hög volym. Jag rekommenderar att man då och då tar ur ena hörluren för att skaffa sig en uppfattning om hur hög volym man egentligen har, säger han.

ANNONS

Det behöver inte heller handla om hög musik.

– Jag har mött patienter som haft ett helt vanligt samtal i hörlurar, och så har det plötsligt kommer ett högt sprakande ljud i hörluren som gjort att de fått en bullerskada. Av ren olyckshändelse, säger han.

Det tredje problemet han kan identifiera som har med hörlurar att göra är irriterade hörselgångar.

– En del får problem av att hela tiden peta in vaxet i hörselgångarna med in-ear-hörlurar, så det bildas proppar. Andra får små irriterade sår eller eksem i öronen. Men det är som med mycket annat – det är individuellt hur känslig man är. Jag själv har använt sådana hörlurar länge utan att ha fått några som helst problem.

ANNONS