EU-valet 2019: Följ valrysaren här

Liberalerna verkar kunna pusta ut. Enligt det preliminära valresultatet landar partiet på 4,1 procent, en tiondel över spärren. Men först på fredag kommer det slutgiltiga resultatet.

ANNONS

Under den kommande veckan är det bland annat en del förtidsröster som ska räknas.

Kanske går det inte helt att andas ut för Liberalerna, som länge såg ut att hamna under spärren i upptakten till valet. Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, har inget svar på om Liberalerna kan fira än.

– Jag kan inte svara på det. Men jag är en försiktig person som ni vet, sa han i SVT:s valvaka.

LÄS MER:Liberalerna kan inte andas ut förrän rösterna är räknade

Liberalerna fick 9,9 procent i valet till Europaparlamentet 2014. Oavsett om L lyckas behålla ett mandat eller inte är det en stor tillbakagång. Partiledaren Jan Björklunds analys är att den Europavänliga framtoningen inte tilltalar väljarna för tillfället.

ANNONS

– När partier backar är det inte ovanligt att man säger att man inte har nått ut med sitt budskap. Men det säger inte jag. Vi har stått raka i ryggen och stått upp för det europeiska samarbetet. Vi visste att det blåste motvind men vi sticker inte upp vårt blöta finger i luften, sa han i SVT:s valvaka.

SD tredje störst

I jämförelse med SVT:s stora vallokalsundersökning backade Sverigedemokraterna en aning när det preliminära valresultatet väl presenterades. SD blir tredje största parti men står för den absolut största ökningen i jämförelse med förra EU-valet. Sverigedemokraterna får preliminärt 15,4 procent och kommer att få tre mandat i Europaparlamentet. Jimmie Åkesson menar att SD lyckas mobilisera partiets sympatisörer.

– Jag har varit väldigt orolig att våra väljare inte ska gå och rösta men uppenbarligen har mobiliseringen gått bättre än jag hoppades, säger han i SVT:s valvaka.

En av valrörelsens största skandaler har handlat om SD:s förstanamn Peter Lundgren, som medgett att han tafsat på en partikollega. Men den skandalen har inte hindrat SD från att nå en stor framgång.

– Det har varit en kort och intensiv valrörelse men inte med så mycket politiskt innehåll. Det har varit väldigt mycket smutskastning, sa Jimmie Åkesson till SVT.

ANNONS

MP kan få ett mandat till

Miljöpartiet backar i jämförelse med det förra EU-valet men går fram kraftigt i jämförelse med riksdagsvalet i höstas. Miljöpartiet ser ut att få 11,4 procent, motsvarande två mandat. Alice Bah Kuhnke, partiets förstanamn i valet, menar att de gröna krafterna i EU kommer att få mer att säga till om.

– Det kommer att betyda att vi får en enorm påverkan och kan förhandla fram den klimatpolitik som krävs, säger hon.

MP kan dessutom få ytterligare ett mandat. När och om britterna lämnar EU ser MP ut att få det så kallade brexit-mandatet.

LÄS MER:Totalt misslyckande för Feministiskt initiativ

Fi får lämna parlamentet

Feministiskt initiativ åker ur. Partiet fick 0,8 i det preliminära valresultatet. Det innebär att göteborgaren Soraya Post, partiets Europaparlamentariker, inte får fortsätta sitt arbete. Hon var besviken i SVT:s valvaka.

– Väljarnas har sagt sitt. De har röstat på klimatförnekare och högerextremister. Det här är resultatet. Detta talar om vad folket vill.

LÄS MER:Hinnfors: Socialdemokraterna kan vara nöjda

Socialdemokraterna blir största parti och får preliminärt 23,6 procent av väljarnas röster. Det innebär fem mandat. När Stefan Löfven talade till sina partikamrater fokuserade han bland annat på att systerpartier gått framåt i flera andra länder.

– Det ser ut som om vi kommer kunna skapa ett samarbete i Europaparlamentet som leverera trygghet och välstånd och samtidigt hålla borta högextremismen.

ANNONS

Länge under söndagskvällen såg det ut som om att SD skulle bli det näst största partiet. Men när det preliminära valresultatet presenterades hade Moderaterna glidit om med 1,4 procents marginal.

– Vi hade två mål, att växa och få ytterligare ett mandat. Vi nådde båda. Jätteroligt, sa Ulf Christersson till SVT.

För varje svenskt val till Europaparlamentet har valdeltagandet ökat. Söndagens val var inget undantag. Nytt svenskt rekord, enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

– När vi räknat alla röster gissar jag på ett valdeltagande runt 55 procent, säger han till SVT.

LÄS MER:Moderaternas succé viktig för Kristersson

Preliminärt valresultat (mandat inom parentes)

Vänsterpartiet 6,7 procent (1)

Socialdemokraterna 23,6 procent (5)

Miljöpartiet 11,4 procent (2)

Centerpartiet 10,8 procent (2)

Liberalerna 4,1 procent (1)

Moderaterna 16,8 procent (4)

Kristdemokraterna: 8,7 procent (2)

Sverigedemokraterna: 15,4 procent (3)

Feministiskt initiativ 0,8 procent (0)

Övriga: 1,7 procent

Det här händer med din röst

Efter att vallokalerna stänger räknas rösterna först på plats. Det är den räkningen som sedan matas in i systemet och presenteras som ett preliminärt valresultat på valdagens kväll.

Efter räkningen i vallokalen samlas sedan de olika distriktens valsedlar hos kommunens valnämnd. På måndagsmorgonen transporteras sedan samtliga röster i Västra Götaland till Nova Arena i Trollhättan. Där finns 140 utbildade rösträknare. De ska med start på måndagsmorgonen räkna 700 000 röster för hand. Det är först nu som personkryssen börjar räknas.

En del förtidsröster som inte har hunnit fram till vallokalen i tid skickas till Trollhättan under onsdagen.

På fredag eftermiddag beräknas valresultatet vara helt klart. Eftersom Sverige utgör en enda valkrets i Europaparlamentsvalet kommer hela landets röster behöva vara färdigräknade innan ett resultat kan presenteras. Om det blir förseningar kan resultatet dröja till lördag eller måndag om en vecka, om det blir nödvändigt.

(Källa: TT)

ANNONS