Risken för en hård brexit har ökat, bedömer EU-minister Hans Dahlgren efter ett möte med Storbritanniens brexitminister Stepherin Barclay i Stockholm. Arkivbild.
Risken för en hård brexit har ökat, bedömer EU-minister Hans Dahlgren efter ett möte med Storbritanniens brexitminister Stepherin Barclay i Stockholm. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

EU-ministern: Ökad risk för hård brexit

Risken för en hård brexit, det vill säga att Storbritannien lämnar EU utan avtal om två månader, har ökat. Den bedömningen gör EU-minister Hans Dahlgren (S) efter att personligen ha känt på den brittiska förhandlingstaktiken.

ANNONS

– Risken för ett avtalslöst utträde har ökat, säger Dahlgren efter ett möte med den brittiske brexitministern Stephen Barclay i Stockholm.

Dahlgren tillägger att det vore dåligt för Storbritannien, EU och Sverige.

Mötet med Barclay bekräftar, säger Dahlgren, att Storbritannien tänker lämna EU med eller utan avtal den 31 oktober. Det skrev också den nye brittiske premiärministern Boris Johnson i ett brev till EU häromdagen.

Och britterna invänder enligt Dahlgren egentligen bara mot en sak i utträdesavtalet, den så kallade backstopen, eller reservlösning, som EU och den förra brittiska regeringen under Theresa May kom överens om. Den ska reglera förhållandena vid gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland när Storbritannien lämnar unionen, tills EU och Storbritannien kan enas om en permanent lösning.

ANNONS

– De vill absolut inte ha den kvar, säger Dahlgren om britternas syn på backstopen.

För EU och Irland vore det otänkbart att inte ha den kvar. Dahlgren vill inte svara på om han, som en del andra bedömare, tror att den brittiska förhandlingstaktiken syftar till att misslyckas bli överens med EU.

Fakta: Backstop

Storbritannien vill lämna EU:s inre marknad och tullunion. Problemet är att den framtida gränsen mellan EU och Storbritannien går mellan det brittiska Nordirland och EU-medlemmen Irland. Efter den blodiga konflikten i Nordirland var en viktig del av fredsavtalet 1998 just att sudda bort denna gräns.

Lämnar Storbritannien EU utan avtal den 31 oktober uppstår omedelbart en hård gräns. Både EU och Storbritannien vill förhindra en sådan gräns på den irländska ön. Den så kallade backstop-planen är ett slags nödlösning för att garantera att så inte sker.

Planen var en del av det utträdesavtal som Storbritanniens förra premiärminister Theresa May och EU enades om, men som det brittiska parlamentet röstade ned. Den nya brittiska regeringen vill inte acceptera det May förhandlade fram.

ANNONS