Striden som de nätbaserade spelbolagen för mot Sverige handlar om hur de stängs ute från marknaden av ett statligt spelmonopol, samtidigt som statens spelbolag marknadsför sina egna spelerbjudanden mer eller mindre aggressivt.
- Det strider mot EU-rätten, säger Gustaf Hoffstedt.
Licensmarknad 2019
En del av klagomålen mot EU-ländernas spelpolitik har över tio år på nacken.
Fast några skäl för spelbolagen att på egen hand driva fallen rättsligt, utan EU-kommissionens stöd, finns inte just nu enligt Hoffstedt. Detta då Sveriges regering inom kort väntas lämna över ett förslag om att ersätta spelmonopolet med en licensmarknad för spel 1 januari 2019.
- Bara Sverige levererar på den här punkten kommer EU-kommissionens beslut inte ha så stor praktisk betydelse, säger Hoffstedt.
Han tillägger att han räknar med en lagrådsremiss före jullovet.
- Om inte Lagrådet har någon allvarlig kritik mot förslaget ser tidsschemat ut att hålla, säger han.
Ett dussin EU-länder, inklusive Sverige, kan andas ut efter EU-kommissionens tvärvändning i frågan om klagomål mot spelmonopol.
För bara några år sedan var tongångarna helt annorlunda. Då hotade EU att stämma Sverige inför EU-domstolen då man ansåg att den svenska spelpolitiken bröt mot EU:s regelverk för den inre marknaden.
"Mer strategiskt"
EU-kommissionen skriver i motiveringen till sitt beslut att kommissionen "har lovat att tillämpa EU-lagstiftningen på ett mer strategiskt sätt".
Kommissionen tar enligt ett pressmeddelande också fasta på att Sverige och andra medlemsländer arbetar med att modernisera regelverket för spel på internet, i syfte att rensa ut olagliga aktörer från marknaden och se till att spelbolagen betalar skatt.
"Därför väljer kommissionen att inte använda sin befogenhet när det gäller överträdelser för att främja en inre marknad för onlinespeltjänster", skriver kommissionen.
"Klagomålen inom spelsektorn kan handläggas mer effektivt av nationella domstolar med tanke på EU-domstolens många domar om nationell spellagstiftning", fortsätter kommissionen.
Statens stora spelbolag Svenska spel ligger bland annat bakom Stryktipset, Oddset, Keno och Triss. Till det kommer mindre spelaktörer som ATG och rikslotterier som drivs av folkrörelser.
En stor del av spelandet i Sverige har dock flyttat ut på internet, där det oftast är utlandsbaserade aktörer som ligger bakom spelsajterna, som dessutom kringgått förbudet om spelreklam genom att föra sina kampanjer i tv-kanaler som sänder från andra länder.
I januari 2019 väntas spelmarknaden avregleras i Sverige, i linje med Spellicensutredningens förslag från mars i år. Det skulle innebära att det införs ett licenssystem av samma typ som redan finns i många andra EU-länder som Danmark, Storbritannien och Belgien. Då följer licensierade privata och statliga aktörer på spelmarknaden samma regelverk vad gäller marknadsföring, arbete mot penningtvätt och spelmissbruk och beskattningsregler.