Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Poker och casino på nätet har fått ett rejält uppsving på senare år och om något år avregleras den svenska marknaden. Arkivbild.

EU backar ur striden om spelpolitiken

EU-kommissionen avslutar klagomål på spelområdet mot ett dussin EU-länder, inklusive Sverige.

Striden som de nätbaserade spelbolagen för mot Sverige handlar om hur de stängs ute från marknaden av ett statligt spelmonopol, samtidigt som statens spelbolag marknadsför sina egna spelerbjudanden mer eller mindre aggressivt.

- Det strider mot EU-rätten, säger Gustaf Hoffstedt.

Licensmarknad 2019

En del av klagomålen mot EU-ländernas spelpolitik har över tio år på nacken.

Fast några skäl för spelbolagen att på egen hand driva fallen rättsligt, utan EU-kommissionens stöd, finns inte just nu enligt Hoffstedt. Detta då Sveriges regering inom kort väntas lämna över ett förslag om att ersätta spelmonopolet med en licensmarknad för spel 1 januari 2019.

- Bara Sverige levererar på den här punkten kommer EU-kommissionens beslut inte ha så stor praktisk betydelse, säger Hoffstedt.

Han tillägger att han räknar med en lagrådsremiss före jullovet.

- Om inte Lagrådet har någon allvarlig kritik mot förslaget ser tidsschemat ut att hålla, säger han.

Ett dussin EU-länder, inklusive Sverige, kan andas ut efter EU-kommissionens tvärvändning i frågan om klagomål mot spelmonopol.

För bara några år sedan var tongångarna helt annorlunda. Då hotade EU att stämma Sverige inför EU-domstolen då man ansåg att den svenska spelpolitiken bröt mot EU:s regelverk för den inre marknaden.

"Mer strategiskt"

EU-kommissionen skriver i motiveringen till sitt beslut att kommissionen "har lovat att tillämpa EU-lagstiftningen på ett mer strategiskt sätt".

Kommissionen tar enligt ett pressmeddelande också fasta på att Sverige och andra medlemsländer arbetar med att modernisera regelverket för spel på internet, i syfte att rensa ut olagliga aktörer från marknaden och se till att spelbolagen betalar skatt.

"Därför väljer kommissionen att inte använda sin befogenhet när det gäller överträdelser för att främja en inre marknad för onlinespeltjänster", skriver kommissionen.

"Klagomålen inom spelsektorn kan handläggas mer effektivt av nationella domstolar med tanke på EU-domstolens många domar om nationell spellagstiftning", fortsätter kommissionen.