Ett fall av apkoppor i Sverige

En person i Stockholmsområdet har smittats av den ovanliga sjukdomen apkoppor, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu utreds om det finns fler smittade i Sverige.

ANNONS

Det har under våren rapporterats in ett tiotal fall av sjukdomen från Europa, vilket är ovanligt många. Nu har det första fallet bekräftats i Sverige.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Apkoppor är mycket ovanligt och överförs oftast från djur till människa. Det kan dock i ovanliga fall smittas via människor vid nära kontakt. Sjukdomen förekommer mest i västra och centrala Afrika, och rapporteras fall i andra delar av världen är det oftast i samband med resor till dessa områden.

ANNONS

Misstänks spridas via sexuella kontakter

Men den senaste tiden har en rad fall dykt upp i södra Europa, bland annat i Spanien, Portugal och Storbritannien. Många av fallen går inte att koppla till resor till västra eller centrala Afrika.

I flera fall som har rapporterats från Storbritannien verkar överföring av smittan ha skett via sexuella kontakter mellan homo- och bisexuella män, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Det brittiska hälsodepartementet har därför gått ut och uppmanat män som har sex med män att vara uppmärksamma på symptom, skriver Reuters.

Hudutslag vanligt symptom

Apkoppor påminner om en mildare version av smittkoppor. Den som smittas får vanligen feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.

I de fallen som nyligen har rapporterats i Europa har hudproblemen ofta varit vid den smittades könsorgan, ljumskar och huden runt analöppningen.

Enligt Folkhälsomyndigheten brukar inkubationstiden ligga på 6-13 dagar. Det finns inget specifikt botemedel eller behandling mot apkoppor, utan det brukar gå över av sig självt efter några veckor.

Allmänfarlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten kommer att begära från regeringen att apkoppor ska klassificeras som en allmänfarlig sjukdom. Syftet med det är att kunna använda smittskyddsåtgärder som till exempel smittspårning för att förhindra någon ytterligare spridning i landet.

– Det här är en mycket ovanlig sjukdom. Folkhälsomyndigheten utreder nu tillsammans med de regionala smittskyddsenheterna om det finns fler fall i Sverige, säger Klara Sondén.

ANNONS

ANNONS