Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

En person död efter dykolycka – ytterligare dykare försvunnen

Två dykare försvann från sin kamrat under en dykning i Gullmarsfjorden vid 15 på söndagen och en stor sökinsats inleddes. En av dykarna hittades men konstaterades under kvällen vara avliden av polisen. Det handlar om en dansk manlig medborgare i 55-årsåldern. Den andra dykaren är fortsatt försvunnen när sökinsatsen avslutades strax efter 18-tiden.

Det var vid klockan 15 på söndagseftermiddagen som SOS larmades om att två dykare hade försvunnit från sin kamrat i Gullmarsfjorden.

– Vi har en fullt pågående insats med flygplan, helikopter, dykare, båtar och ambulanser, sa Lina Buurstra, på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral (JRCC) då.

Sökinsatsen avslutad

Klockan 18 var den andra försvunna dykaren fortfarande inte hittad och sökinsatsen avslutades.

– Vi har gjort bedömningen att ytan är väl genomsökt och ärendet har gått över till polisen, säger Lina Buurstra, JRCC.

Klockan 20 kan polisen bekräfta att personen som hittades i kritiskt tillstånd vid 16 är avliden och att anhöriga är underrättade. Polisen uppger att det handlar om en dansk medborgare i 55-årsåldern.

– Personen som blev avförd till sjukhus är konstaterat avliden, säger Magnus Schildt, vakthavande befäl vid polisen.

Magnus Schildt berättar att polisen har inlett en förundersökning för vållande till annans död, utan delgiven misstanke. Detta görs för att kunna beslagta och undersöka den avlidnes dykutrustning.

90 meters djup

Kustbevakningen bidrog i eftersökningen med flera båtar samt flyg som bevakar ytan. Sjö- och flygräddningscentralen är även på plats med helikopter.

Patrik Karlsson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, berättade under sökinsatsens gång att det är svårnavigerat i området.

– Det är ett rätt stort område som de söker på, det är både djupt och strömt så det är lite svårt att navigera sig rätt där på plats.

Det är fortfarande oklart vad som har skett och varför de två dykarna hamnade i nöd. Men man vet att de hade varit nere på 90 meters djup, uppgav Lina Buurstra på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral till TT.