Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

En miljon ska äskas för barnomsorg på obekväma tider

Det var en enig barn- och utbildningsnämnd i Tanum som under tisdagen tog beslut om att äska pengar för pedagogisk verksamhet för kvällar, nätter och helger för budget 2020.

– Vi kommer att äska ungefär en miljon kronor. Sedan är ju de här siffrorna temporära, eftersom det grundar sig mycket på hur verksamheten kommer att se ut, hur många vi behöver anställa och så vidare, säger Ida Östholm (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Bun.

Utredningen som nu gjorts grundar sig på motionen som vice ordförande i Bun, Louise Thunström (S), lämnade in i juni 2017, om att Tanums kommun ska se över möjligheterna att erbjuda barn- omsorg på kvällar, nätter och helger.

LÄS MER: Tanum utreder barnomsorg på nätter och helger

Nu när beslutet äntligen är taget sker det för Thunströms del med viss bismak. Framför allt då nämnden har ett sparkrav på 6,2 miljoner kronor i 2020 års budget och att man redan i år måste spara 4 miljoner kronor.

– Jag är glad att vi kommer igång med förskola på annan tid och kan underlätta för familjer, men det är tråkigt att det samtidigt ska sparas in på förskolan, så det är inget riktigt glädjeskutt, säger Louise Thunström.

Sedan motionen lämnades in har beredningsförslaget hela tiden varit att avslå motionen. Nu när förslaget beviljats, menar Louise Thunström att kommunen egentligen inte kan komma ifrån frågan, då den är lagstyrd.

– Kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt, läser Louise Thunström ur skollagen, kapitel 25, paragraf 5.

Vad gäller sparkraven för budget 2020, förklarar Louise Thunström att arbetsutskottets förslag är att skära ner inom verksamheterna för fritids, förskola och skola i lägre åldrar, men att det inte specificerats exakt hur.

– Men jag tror ju att man kommer att dra ner på personalen i förskolan, det är ju där kostnaderna finns. Så det är både lite glädje och sorg idag. Jag tycker att man kan spara var som helst, men låt de yngsta få vara i fred.

Socialdemokraterna sökte om uppskov för nästa års besparingar tills den planerade genomlysningen av nämnden har genomförts, men uppskovet har fått avslag.

– Jag trodde ju att man redan hade gjort en genomlysning, men den ska man börja med nu i september. Det är jättebra att den görs, vi i Socialdemokraterna har yrkat på det, men det är försent. En genomlysning handlar ju om att hitta en långsiktig organisation.