Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En polisman sköts till döds på Höstvädersgatan i Biskopsgården natten mot torsdag. Sedan dess har en stor polisinsats pågått. På fredagen greps en man efter att ha varit anhållen i sin utevaro.  Bild: Anders Ylander
En polisman sköts till döds på Höstvädersgatan i Biskopsgården natten mot torsdag. Sedan dess har en stor polisinsats pågått. På fredagen greps en man efter att ha varit anhållen i sin utevaro. Bild: Anders Ylander

En man gripen för polismordet i Biskopsgården

En man har gripits misstänkt för polismordet i Biskopsgården. Han har tidigare varit anhållen i sin utevaro, skriver polisen i ett pressmeddelande. Enligt uppgifter till GP rör det sig om en 17-åring som tidigare dömts för en knivattack kopplad till konflikterna i stadsdelen.

Mannen anhölls i sin utevaro och greps på fredagen, enligt polisen. Han är nu förd till polishuset i Göteborg för att förhöras.

– Vi har en gripen misstänkt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Hur känns det?

– Det känns bra så, men man är tudelad fortfarande. Jag är rörd av händelsen som sådan men samtidigt känner jag att det har varit ett snabbt framgångsrikt polisarbete. Väldigt professionellt. Jag är imponerad.

LÄS MER: Polis skjuten till döds i Biskopsgården

Aktiv i gängkonflikt

Enligt uppgifter till GP är den misstänkte född 2004 och knuten till ett gäng i Norra Biskopsgården. En person med insyn i konflikten betraktar honom som "mycket aktiv".

Han är också dömd för en knivattack mot en ung man i grupperingen i Södra Biskopsgården. Knivöverfallet skedde vid Eketrägatan, ombord på en spårvagn under färd på Hisingen.

Mannen, som idag är 17 år, fick syn på fiender från Södra gruppen – och utan förvarning högg han en av dessa i nacken med en kniv.

Ynglingen menade själv i förhör att han haft en kniv på sig för att kunna försvara sig för han hade hört den dagen att folk var ute efter honom.

Han trodde att de tre killarna från Södra gruppen skulle attackera.

Dömdes i mars 2020

Tingsrätten avfärdade 17-åringens förklaringar och dömde honom i mars 2020 till ett års sluten ungdomsvård för mordförsök och olaga hot.

Vid tidpunkten för brotten var den nu gripne och anhållne mannen endast 15 år gammal.

Tidigare under fredagen tog kammaråklagaren Ulrika Åberg över förundersökningen. En poliskälla uppgav samtidigt till GP att det fanns misstänkta i ärendet.

På fredagseftermiddagen bekräftade polisen alltså att så var fallet, och att mannen nu har gripits.

LÄS MER: Polisens stora frustration: Det blir värre varje år