Henrik Wall med sonen Robin under #metoo-manifestationen mot sexuella trakasserier och övergrepp som hölls på Segels torg.
Henrik Wall med sonen Robin under #metoo-manifestationen mot sexuella trakasserier och övergrepp som hölls på Segels torg.

"En dålig vecka för män"

Män måste prata med varandra om övergrepp och börja agera när andra går över gränsen. Det säger flera män som deltog i #metoo-manifestationerna.

ANNONS
|

I kölvattnet av #metoo-kampanjen, där framför allt kvinnor delar sina upplevelser av sexuella övergrepp och trakasserier, har mäns roll i kampen mot övergrepp diskuterats.

Under söndagen hölls #metoo-manifestationer på flera platser i landet. Vid manifestationen i Stockholm deltog Lennart Widlund, 55 år, som anser att män ska hjälpas åt att förändra vad som är acceptabelt.

- Till exempel genom att säga ifrån om någon drar ett skämt som är opassande, säger han,

ANNONS

Alltid ett ansvar

Män som inte menar att de är en del av problemet förväxlar saker, anser Lennart Widlund.

- "Varför skyller ni på mig som är oskyldig" säger en del, men även om man inte är skyldig så har man ett ansvar. På samma sätt som att om en unge blir påkörd så har man ett ansvar att stanna och hjälpa. Man har alltid ett ansvar, säger Widlund.

Oscar Bolyos, 20 år, var också på manifestationen i Stockolm. Han tycker att veckan som har varit när #metoo har tagit plats i sociala medier har visat på att det är kvinnor som skapar förändring.

- Det har varit en dålig vecka för män. Vi tar alltid ett steg tillbaka och kvinnorna skapar förändring, säger Oscar Bolyos.

Smäll i ansiktet

Det är på tiden att man synliggör problemen, påpekar Henrik Wall, 41 år, som också deltog i manifestationen.

ANNONS

- Jag har känt till det innan, men det är överväldigande när alla säger att de har varit med om det, säger han.

Henrik Wall anser att männens roll nu är att agera när man märker övertramp och att inte falla in i de traditionella rollerna.

Och män måste prata med varandra om sexuella övergrepp, framhåller Oscar Bolyos. Han säger att det just nu är en tystnadskultur där man bara dunkar varandra i ryggen.

- Jag är väldigt berörd av allt som har skett. Det ska vara en smäll i ansiktet för män, det är vi som ska förändras.

TT
Fakta: #metoo – detta har hänt

Den 5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywoodproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Hittills har ett 40-tal kvinnor trätt fram och anklagat Weinstein för övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier. Kända och okända kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Tre manliga medarbetare på Aftonbladet, TV4 respektive SVT anklagas för övergrepp och bolagen startar interna utredningar. En av de utpekade, TV4:s programledare Martin Timell, tas ur tjänst och kanalen plockar bort hans program ur tablån.

ANNONS