Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En tredjedel av alla trafikanter använder inte blinkers för att visa att de ska svänga, visar en ny undersökning från Riksförbundet M Sverige.  Bild: Tobias Kjellberg
En tredjedel av alla trafikanter använder inte blinkers för att visa att de ska svänga, visar en ny undersökning från Riksförbundet M Sverige. Bild: Tobias Kjellberg

En av tre trafikanter använder inte blinkers

Att inte använda sina blinkers eller ge tecken på att man ska svänga med bilen kan sluta i böter. Men ändå är det många på vägarna som struntar i det.

En tredjedel av alla trafikanter använder inte blinkers för att visa att de ska svänga, visar en ny undersökning från Riksförbundet M Sverige.

– Det är slarvigt att inte använda blinkers, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Enligt undersökningen så är trafikanter sämst på att använda blinkers på ett rätt sätt i rondeller, där fyra av tio blinkar på ett felaktigt sätt – eller inte alls – när de kör ut ur rondellen. I korsningar är det två av tio som antingen missar eller slarvar med att visa åt vilket håll de ska svänga.

Tony Gunnarsson menar att det främst beror på slarv men också att vissa trafikanter kan vara lite osäkra på hur man faktiskt ska signalera, framför allt i rondellerna.

– Vissa använder blinkers när de åker in i rondellen i stället för ut och det skapar en osäkerhet hos medtrafikanterna runt omkring. Det kan leda till konflikter eller i värsta fall även olyckor, säger Tony Gunnarsson.

– Det är slarvigt att inte använda blinkers, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige. Bild: Riksförbundet M Sverige
– Det är slarvigt att inte använda blinkers, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige. Bild: Riksförbundet M Sverige

– Sedan finns det många som tagit körkort för länge sedan när reglerna såg annorlunda ut eller cirkulationsplatser inte fanns i samma utsträckning. Vi uppmanar trafikanter att hålla sig ajour med utvecklingen och att uppdatera sina kunskaper.

Taxibilar sämst på att blinka ut ur rondeller

Den värsta boven i cirkulationsplatserna är taxibilarna – nästan hälften använder inte blinkers när de är på väg ut ur rondellerna, visar undersökningen.

– Där kanske det handlar om andra saker än om att man inte vet trafikreglerna. Det kan röra sig om slarv eller att man känner sig så säker och van i trafiken att man inte tycker det är nödvändigt, säger Tony Gunnarsson.

Undersökningen genomfördes under april och maj 2022 på 18 olika orter i landet. Nästan 13 000 trafikanter ingick i undersökningen och omfattade förare av personbil, taxi, buss, lastbil, mc och cykel.

När måste jag använda blinkers?

Du är skyldig att använda blinkers när du:

• Ska vända på vägen.

• Ska svänga i en vägkorsning.

• Ska starta från en vägkant.

• Ska byta körfält eller i övrigt flytta fordonet i sidled.

Om du inte ger en tillräcklig signal på att du ska svänga kan det innebära böter på 500 kronor.

Källa: Trafiko.

LÄS OCKSÅ: Här är de största vägarbetena i sommar