Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Eldningsförbud på länsnivå tas bort

I dag tar Länsstyrelsen i Västra Götalands län bort det länsövergripande eldningsförbudet. Nu blir det återigen upp till varje kommun att bestämma om det är tillåtet att elda i skog och mark.

I samråd med länets räddningstjänster och kommuner har länsstyrelsen fattat beslut om att häva eldningsförbudet från och med i dag.

– Det har regnat i länet och risken för skogsbrand har minskat betydligt den senaste veckan. Vi återgår nu till normalläge. Det blir återigen en kommunal fråga att avgöra om eldningsförbud gäller, eftersom det fortfarande kan finnas stor brandrisk på vissa ställen, säger Charlotte Hagstrand, Länsbrandingenjör på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen upphävde i förra veckan grillförbudet på tomt i anslutning till bostad, nu tar alltså länsstyrelsen bort det totala eldningsförbudet som gäller även skog och mark.

Normalläge, där varje kommun tar beslut om eldningsförbud, gäller från och med nu. Vad som gäller i just din kommun får du reda på att du går in på kommunens webbplats.

Viktigt att tänka på fortsättningsvis:

- Grillen är upphöjd från marken. Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder

- Grilla på säkert avstånd från brännbart material, såsom exempelvis byggnad och skog

- Brandsläckningsutrustning finns på plats.