Eldklot på himlen inatt – sågs i både Sverige och Norge

Ett kraftigt ljussken syntes på himlen natten till söndag. Det var en meteor som föll utanför Oslo, skriver norska tidningen VG.

ANNONS
|

Vid ettiden på natten syntes ett kraftigt ljussken på himlen över både Norge och Sverige. Många såg fenomenet och polisen i Oslo blev nedringda med tips, det skriver norska tidningen VG.

LÄS MER:Meteoritnedslag skapade småländsk sjö

Även SOS alarm i Sverige fick samtal om ljusfenomenet.

– Vi har fått samtal om att man har sett ett ljussken på himlen ja, säger Anna-Lena Olin på SOS Alarm.

Hon har dock ingen uppfattning om hur många samtal det rör sig om.

Aftonbladet skriver att tipsare hört av sig med observationer från Munkedal, Dalarna, Värmland, Närke, Sörmland, Uppland och Östergötland.

– Det var ett stort orange objekt som föll på himlen i kanske fem-sex sekunder. Sedan blixtrade det till ett par gånger och hela himlen lös upp, säger en person i Munkedal till tidningen.

ANNONS

Yvonne: ”Trodde det var månen”

Någon som satt i bilen när meteoren svepte förbi är Yvonne Maracsko, 77 från Munkedal. Hon satt i bilen på väg mot Torreby, Munkedal kommun när himlen plötsligt lystes upp.

– Först trodde jag att det var supermåne men sen såg jag att den är ju på helt fel sida för att det ska vara månen! Säger Yvonne Maracksko och fortsätter:

– Det var så himla vackert.

Hon beskriver att klotet på himlen var enormt och verkligen hade en orange eldig färg. Yvonne var tvungen att stanna bilen för att kliva ut och fotografera fenomentet med sin telefon. Men att det var just en stor meteor hon hade turen att bevittna, det förstod hon inte helt säkert förrän idag.

– I morse såg jag på nyheterna att det hade varit en meteor och då förstod jag helt att det var den jag hade tagit bild på, säger hon.

Astronom: ”inte något farligt”

Det handlar om en meteor som fallit, enligt den norska meteoritexperten Morten Bilet. Han bor i Ås utanför Oslo och satt ute på natten när han såg ljuset och ett buller.

– Då förstod jag direkt att det var en rymdsten, säger han.

Han har bland annat varit med och grundat nätverket Norsk Meteornettverk som har film och foto på händelsen. Han har sett meteorer förr.

ANNONS

– Men aldrig så kraftigt som detta med både ljus och ljud.

Han berättar att det är många som hört av sig med sina observationer. Några människor var lite oroande.

– Men detta är inte något farligt normalt sett, säger Morten Bilet.

Han tror att stenen kan ha varit på några kilo och den verkar ha fallit någonstans utanför Oslo. Nu ska nätverket ge sig ut och se om de kan hitta den. Men det kan bli svårt, dels eftersom stora delar av den troligen brunnit upp i atmosfären, dels eftersom den troligen slagit ner i hög hastighet i ett öde skogsområde.

ANNONS