Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Provsvaret kommer att komma via ett SMS och är det negativt diskuterar man eventuell återgång i arbete med sin chef.  Bild: Stefan Bennhage
Provsvaret kommer att komma via ett SMS och är det negativt diskuterar man eventuell återgång i arbete med sin chef. Bild: Stefan Bennhage

Egentest för covid-19 på väg till kommunerna

Ett egentest för covid-19 har tagits fram av Västra Götalandsregionen och kommer nu skickas ut till regionens kommuner. Tanken är att personal inom vård och omsorg, som känner milda symptom, själva ska kunna testa sig för viruset och vid ett negativt provsvar återgå till arbetet.
– Vi har börjat i mindre skala för att testa rutinerna, säger överläkare Kristine Rygge till VGR Fokus.

Ett egentest för covid-19 är nu på väg till kommunerna i Västra Götaland. Syftet: Personal inom kommunal vård och omsorg som upplever milda symptom ska genom att testa sig själva ta reda om de kan gå till jobbet eller ej, detta rapporterar Västra Götalandsregionens nyhetssajt VGR Fokus.

– Vi har börjat i mindre skala för att testa rutinerna. I takt med att vi ser att det fungerar och att testkapaciteten ökar så kommer så småningom alla kommuner få tillgång till det, säger överläkare Kristine Rygge till nyhetssajten.

Får svar via SMS

Kristine Rygge förklarar att den som känner att den har symptom ska sjukanmäla sig i vanlig ordning. Vill de dessutom testa sig, eftersom testet är frivilligt, så kontaktar de sin närmsta chef och efter de kommer de kunna testas inom ett dygn.

När provet har analyserats kommer svaret via ett SMS.

– Vid ett negativt svar diskuterar man eventuell återgång i arbete. Är svaret positivt så får man information om smittspridning och ska hålla sig hemma tills man blir frisk enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Kristine Rygge till VGR Fokus.

"Kommer att kunna analysera 35 000 prover i veckan"

Testet är framarbetat av Sahlgrenska universitetssjukhuset. Planen är att tillverka 1 000 egentester om dagen, något som ska räcka till alla kommuner i Västra Götaland.

Per Sikora har det regionala uppdraget att samordna provtagningen i kommunerna. Han berättar att det skickats i väg 20 kit till ett äldreboende i Angered. Samtidigt är en sändning på väg till Trollhättan.

– Vi kommer att kunna analysera 35 000 prover i veckan. Det känns helt fantastiskt att få vara med om att ro iland den här lösningen, säger Per Sikora till VGR Fokus.