Magdalena Andersson avgår som statsminister samma dag hon blev vald.
Magdalena Andersson avgår som statsminister samma dag hon blev vald. Bild: Nils Petter Nilsson

Efter Miljöpartiets besked – Andersson avgår

Magdalena Andersson avgår som statsminister samma dag hon blev vald. Detta efter att MP lämnat regeringen.
– Processen ägs nu av talmannen, säger Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Magdalena Andersson blev vald till statsminister på onsdagsmorgonen. Senare samma dag lämnar hon in sitt avsked och står redo att bilda en ny regering.

– Varje parti måste göra sina bedömningar. Miljöpartiet har gjort en annan bedömning, säger hon.

Efter att Centerpartiet släppte fram Magdalena Andersson som ny statsminister, men inte röstade igenom regeringens budget valde Miljöpartiet under eftermiddagen att lämna regeringen.

Det meddelade språkrören på en pressträff.

– Miljöpartiet har inte suttit i regering för regerandets skull, vi har suttit i regering för att få igenom så mycket grön politik som möjligt, säger Märta Stenevi.

Bakgrunden är att regeringen nu tvingas regera på M, KD och SD:s gemensamma motförslag. Det handlar bland annat om sänkt bensinskatt.

ANNONS

– Vi är inte ett parti som gått till val och lovat att höja utsläppen, säger Per Bolund.

Även det faktum att SD har varit med och förhandlat fram budgeten gör att MP nu lämnar.

– Vi kommer aldrig bidra till normaliseringen av Sverigedemokraterna i svensk politik, säger Märta Stenevi.

Språkrören är både överraskade och upprörda över hur Centerpartiet agerat. De menar att det faktum att C lade ned sina röster nu ger SD stort inflytande över svensk politik.

– Vi har den här hösten ägnat många sena nätter åt att förhandla. Bättre strandskydd, mer skydd åt skogen, säger Märta Stenevi.

För MP:s del har kraven från C inneburit kompromisser i två svåra frågor. Dels handlar det om en ändring av strandskyddet samt frågan om äganderätt av skogen. Där nådde regeringspartierna och Centerpartiet tidigare under månaden en överenskommelse efter tuffa förhandlingar.

Ny statsministeromröstning

Kammarkansliet har kommit fram till att det krävs en ny omröstning om statsministerposten om MP lämnar regeringen, eftersom Andersson valdes som statsminister för en S-MP-regering. Om en eventuell ny statsministeromröstning skulle förändra något i sak, genom att riksdagsledamöterna röstar annorlunda om MP inte ingår, är dock oklart.

Vid en eventuellt kommande statsministeromröstning kommer MP ändå att släppa fram Andersson som statsminister.

ANNONS

På en pressträff meddelar Magdalena Andersson alltså att hon avgår som statsminister, endast timmar efter att hon utsetts.

ANNONS