Sexövergrepp som sker över nätet kan vara våldtäkt, slås fast i en unik dom. Arkivbild.
Sexövergrepp som sker över nätet kan vara våldtäkt, slås fast i en unik dom. Arkivbild.

Ecpat: "En ny dimension av rättvisa"

Ett steg i rätt riktning. Så beskriver Ecpat Sverige det faktum att en man dömts för våldtäkter som begåtts över nätet. Samtidigt vill organisationen, som jobbar mot barnsexhandel i hela världen, se att kunskapen om barnsexbrott blir bättre.

ANNONS
|

- Det här innebär en ny dimension av rättvisa. Vi är glada över att tingsrätten har resonerat på det här sättet. Om domen håller kommer det att innebära en ny praxis som får stor betydelse för framtida mål, säger Anders Pettersson, generalsekreterare för Ecpat Sverige.

Han pekar på att det finns forskning som visar att barn som utsätts för övergrepp via nätet riskerar att bli värre traumatiserade jämfört med om det inte hade dokumenterats och spridits.

ANNONS

En stor del av dagens lagstiftning tillkom innan nätet fanns, vilket skapar problem, menar Anders Pettersson.

- Den här typen av brott är vanligare än vad många tror. Det finns flera fall där svenska förövare antingen tvingat barnen direkt eller betalat personer utomlands för att de i sin tur ska begå övergrepp mot barn via webbsändningar.

Anders Pettersson anser att domen är ett steg i rätt riktning, men att det finns mycket kvar som behöver göras.

- Hela rättsväsendet behöver bättre kunskap om alla typer av barnsexhandel. När den kunskapen finns på plats kan man övertyga rättsväsendet om att slå vakt om barns rättigheter på ett bättre sätt.

TT
ANNONS