Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

Drömstart för nye M-ledaren

Nye moderatledaren Ulf Kristersson har fått en riktig smakstart – Moderaterna går rejält framåt i två nya opinionsmätningar.

ANNONS
|

- Vi har fått en bra start och det är väldigt roligt. Jag tror att det finns en trötthet bland väljarna på ett gnälligt debattklimat och Ulf Kristersson har slagit an en mer vuxen samtalston i debatten och det tror jag uppskattas, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SVT Nyheter.

I SVT/Novus partisympatimätning för oktober säger sig 20,6 procent av de tillfrågade vilja lägga sin röst på partiet om det vore val i dag, till skillnad från 16,2 procent i den föregående mätningen.

ANNONS

Centerpartiet och Liberalerna tappar, till 10,8 respektive 4,8 procent, i statistiskt säkerställda nedgångar. I övrigt är det små förändringar i opinionen, enligt SVT/Novus. Socialdemokraterna får 29,8 procent och Sverigedemokraterna 16,2 procent.

Miljöpartiet ligger i undersökningen på riksdagsspärren, 4,0 procent, medan Kristdemokraterna ligger under, med 3,8 procent.

I Expressen/Demoskops mätning får Moderaterna 21,9 procent, en ökning med 4,7 procentenheter på en månad. Samtidigt backar Socialdemokraterna med nästan 4 procentenheter till 28,2 procent, vilket gör att skillnaden mellan de traditionella blocken minskar rejält. De fyra allianspartierna får 38,8 procent, plus 0,7 procentenheter jämfört med förra mätningen, mot 40,1 procent för S, MP och V, minus 4,4 procentenheter på en månad.

TT
Fakta: Undersökningarna

I SVT/Novus undersökning intervjuades 4005 personer via telefon i oktober. Av dessa valde 3655 personer att svara.

I Expressen/Demoskops mätning genomfördes 1625 intervjuer, varav 1004 per telefon och 621 via webben – en ny metod att mäta. Eftersom inte oktober och november mätts med identisk metod är skillnader mellan oktober och november statistiskt osäkra.

Källa: SVT, Expressen

ANNONS