Döda i flygkraschen tillhörde Örebro fallskärmsklubb

Ett flygplan kraschade vid Örebro flygplats under torsdagskvällen. Nio personer, en pilot och åtta fallskärmshoppare, har dött i olyckan. Samtliga hoppare var unga och tillhörde Örebro fallskärmsklubb, skriver DN.

ANNONS

Under fredagsförmiddagen höll polis och räddningstjänst presskonferens tillsammans med en representanter från flygplatsens egna räddningsenhet och Örebro kommun.

Peo Staberyd, brandchef i Nerikes brandkår och räddningschef i beredskap, sa då att möjligheterna att rädda liv var i stort sett noll när räddningstjänsten kom fram till platsen.

– Planet hade brunnit och att det är deformerat. När vi kom fram såg vi att det inte fanns några liv att rädda, säger han och fortsätter:

– Det har varit en otrolig påfrestning för personalen.

Polisen höll en pressträff vid Örebros flygplats under fredagen.
Polisen höll en pressträff vid Örebros flygplats under fredagen. Bild: Mia Höglund

De åtta fallskärmshopparna som omkom i olyckan tillhörde Örebro fallskärmsklubb, meddelade representanter från klubben under lördagsmorgonen, vilket DN var först att rapportera om. Piloten tillhörde en annan klubb. De förolyckade var unga och vissa nyblivna fallskärmshoppare.

ANNONS

– Vi har förlorat vänner, instruktörer och nya vänner i sporten som precis påbörjat sin fallskärmskarriär. Hur ska man klä det i ord, det går inte, säger Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb till DN.

Med anledning av olyckan kommer det att hållas en minnesstund i Stadsparken i Örebro på torsdag den 15 juli, skriver Nerikes Allehanda. Länsstyrelsen i Örebro är arrangör för minnesstunden tillsammans med Örebro Fallskärmsklubb, Svenska kyrkan, Örebro kommun och länets kommuner.

– Vi är många som vill visa vårt deltagande, säger landshövding Maria Larsson till tidningen.

Polisen meddelade att man inledningsvis satt brottsrubriceringarna framkallande av fara och vållande till annans död. Detta var dock ett snabbt beslut för att ha något att arbete ut efter, och brottsrubriceringarna kan komma att ändras.

Vidare så informerade kommunen om att mycket fokus nu ligger på vårda dem i behov av stöd efter olyckan. Svenska kyrkan har kopplats in för att tillgodose samlingsplats.

Nio personer döda

Det var vid 19.20-tiden under torsdagskvällen som larmet om att ett mindre propellerplan hade kraschat vid Örebro flygplats kom in. En räddningsinsats inleddes av såväl ambulans, räddningstjänst, polis och Sjö- och flygräddningsverket.

– Flera personer är avlidna. Kraschen var ett totalhaveri. En person har förts till sjukhus och skadeläget är allvarligt, sade Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen under torsdagskvällen.

ANNONS

Flygplanet kraschade intill landningsbanan kort efter att det lyft. Enligt flygbevakningstjänsten Flightradar24 hann det gå 13 sekunder mellan starten och kraschen, skriver DN.

Vid 22.30 berättar Lars Hedelin att räddningsinsatsen hade avslutats och under natten mot fredag meddelade polisen att alla nio personer ombord på planet hade dött i samband med kraschen.

– Vi säkrar och dokumenterar olycksplatsen och jobbar med de anhöriga på platsen. Statens haverikommission är inkopplad, säger han.

Haveriutredning igång – finns ingen svart låda

En haveriutredning inleddes redan under gårdagen och det arbetet fortsätter under fredagen, berättar Peter Swaffer, presstalesperson på Statens haverikommission.

Orsaken bakom olyckan är fortfarande oklar. Platsen, vraket och den data som kan hämtas från det sönderbrunna planet kommer att undersökas. Flygplan av den storleken har ingen svart låda.

– Däremot kan det finnas minnesenheter som lagrar data, till exempel i navigationssystem och styrsystem, säger Peter Swaffer.

Han menar att det inte går att jämföra kraschen med Umeåolyckan för de var så olika. Det flyget störtade 4000 meter, medan detta just hade lyft.

Det har genomförts och kommer att hållas fler intervjuer med flygledare och andra vittnen till olyckan. Statens haverikommission kommer att flyga med drönare och leta vrakdelar i området. Även själva flygplanet kommer att undersökas närmare.

ANNONS

– Vi kommer att bärga flygplanet till vår undersökningslokal i Strängnäs de närmaste dagarna, säger Peter Swaffer.

Klubben som drabbats är Örebro fallskärmsklubb. Planet som kraschat var inhyrt för den här veckan från Skåne fallskärmsklubb och ska ha använts där i många år, enligt Anna Oscarsson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet.

– Vi håller på och etablerar krishantering och har skickat dit riksinstruktör och styrelserepresentant. Vi hjälper till med det vi kan på platsen som att stötta anhöriga, vittnen och de som jobbar på platsen. Våra tankar går så klart till de anhöriga, säger Anna Oscarsson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet.

Trots olyckan har flygplan landat på flygplatsen i Örebro under morgonen, enligt Johan Ljungberg som är verksamhetschef Örebro flygplats.

– Flygplatsen fick besked sent under natten eller morgonen att de första fraktflygen kunde landa. Men under veckan kommer vi troligtvis begränsa antalet flyg, säger han.

Olyckan är det första haveriet som drabbat flygplatsen som öppnade för 40 år sedan.

– Det är klart att vi har övat och varit förberedda och våra insatser har varit bra. Men det är naturligtvis en omvälvande känsla och det är ju trots allt flera personer som fått sätta livet till, säger Johan Ljungberg.

ANNONS

Örebro kommun har aktiverat sin POSOM-grupp, psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor eller katastrofer som krishantering för anhöriga och andra som påverkats.

ANNONS