Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.
 Bild: Pontus Lundahl
Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Bild: Pontus Lundahl

Detta gäller för familjen till den covidsjuke

Alla som delar hushåll med en person som har bekräftad covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för sjukdomen – oavsett om man har symptom eller ej, och oavsett om man är vaccinerad eller ej.

Data visar att även vaccinerade ibland blir smittade genom de nära kontakter som sker mellan personer i samma hushåll, även om det är vanligare att den som är ovaccinerad smittas, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

”När vi nu har sett en kraftig ökning i våra grannländer liksom en viss ökning också i Sverige av antalet fall är det viktigt att även vaccinerade personer stannar hemma och testar sig för covid-19 när någon i hushållet insjuknar”, skriver myndigheten.

– Det leder till att så många smittkedjor som möjligt kan brytas tidigt, så att färre blir sjuka och mindre smitta sprids ute i samhället. Då minskar vi också belastningen på vården, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Den som har symptom rekommenderas att testa sig direkt då symptomen uppstår. Den som inte har symptom rekommenderas i stället att testa sig fem dagar efter det att familjemedlemmen testat positivt.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma om en familjemedlem testat positivt för covid-19.

Den som fått ett negativt provsvar kan gå tillbaka till sina dagliga aktiviteter sju dagar efter att familjemedlemmen testat positivt.

Har man haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna är man undantagen från rekommendationen att stanna hemma.

LÄS MER: FHM backar – alla med symptom ska testas igen

LÄS MER: Smittan ökar igen – regeringen och FHM om åtgärder mot covid-19