Debatt om nådiga luntan.
Debatt om nådiga luntan.

Degig budgetdebatt hettade till

Bortslösad högkonjunktur, bränt valfläsk eller sockerchock. Så beskriver Allianspartierna regeringens budget. Vänsterpartiet är desto nöjdare.

ANNONS
|

Det osade hett även när budgeten debatterades i riksdagen. Vänsterpartiets Ulla Andersson ville visa på Moderaternas politik genom att anklaga partiledarkandidaten Ulf Kristersson för att vid ett tidigare tillfälle ha sagt att psykiskt sjuka borde gå till jobbet i stället för att "vara hemma å dega". Kristersson blev mäkta irriterad och anklagade Ulla Andersson för att felcitera honom.

- Oavsett i vilken kommunistblaska du läst det så är det fel, dundrade Kristersson och kallade replikskiftet "ovärdigt".

ANNONS

Hon sade sedan att hon uttryckt sig felaktigt.

Handen på hjärtat

I övrigt höll sig debattörerna lite mer till ämnet.

Det finns två saker som är bra i regeringens budget, tycker Ulf Kristersson och pekar på satsningarna på försvaret och sänkt skatt för pensionärer.

- Kan du med handen på hjärtat säga att ni skulle ha sänkt skatten för pensionärer om vi inte först hade gjort det för de som jobbar, undrade Ulf Kristersson och hoppades på ett svar från finansministern, men blev utan.

Varken Kristersson eller hans allianskollegor vill svara på hur de ställer sig till höjda barnbidrag och satsningar på vården, men slår fast att det reformutrymme regeringen ser är för stort.

- Regeringen festar som att det inte fanns någon morgondag. Detta sker i ett läge där Riksbanken har minusränta, där vi ser tecken på en överhettning på bostadsmarknaden, säger Liberalernas Mats Persson.

ANNONS

- Regeringen strösslar ut socker och färgämnen från en orimligt stor godispåse, men det bygger inte samhället på sikt, säger Jakob Forssmed, KD:s ekonomiskpolitiske talesperson.

Regeringen riskerar att bränna pengar de inte har och baserar så kallade satsningar på glädjekalkyler, anser Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström. "Det är inte trovärdigt. Valfläsket osar bränt", anser han.

"Populistisk"

Finansminister Magdalena Andersson avfärdar argumenten att det skulle vara en slösarbudget. Väljarna har avgörandet nästa år om fortsatta tillskott till välfärden ska bli av eller om de ska brytas av en borgerlig regering och bytas till skattesänkningar, säger finansministern.

- De bör tänka över alternativen noga, säger hon.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt kallar regeringens budget för "kortsiktig, snudd på populistisk".

- Att lägga en sådan budget i högkonjunktur, när Riksbanken har minusränta, är inte ansvarfullt. Det här är ett läge när vi ska bunkra pengar för regniga dagar.

ANNONS

Han tycker att budgeten innehåller för mycket pengar till migration, integration och arbetsmarknadssatsningar som inte leder till jobb.

Vänsterpartiet är desto nöjdare med att ha fått stort genomslag för partiets politik i budgeten.

- Det känns inte bara bra, jag blir varm när jag tänker på den skillnad den här budgeten kommer att göra för många ensamstående föräldrar, barn och unga, sjuka och pensionärer, säger Ulla Andersson (V).

TT
ANNONS