De kan bli ministrar i Ulf Kristerssons regering

Ulf Kristersson (M) har varit osynlig sedan valnatten – instängd för att få ihop ett nytt styre för landet.
Gör Carl Bildt comeback för att lösa Nato-frågan? Får Nyamko Sabuni uppdraget att vända utvecklingen i förorten? Och ska Anders Borg ta Sverige genom en ny ekonomisk kris?

ANNONS
|

När en ny regering bildas och ministrar ska utnämnas finns mycket att ta hänsyn till.

Könsfördelning, representation över landet och, inte minst, att personen ifråga klarar den granskning som alla går igenom. Ett tänkt statsråd kan ryka om hen gjort tvivelaktiga köp av svarta tjänster, gått på porrklubb eller inte betalat sina räkningar.

Ulf Kristersson håller på och bildar regering. Här ett foto från när han anlände till Moderaternas valvaka i söndags.
Ulf Kristersson håller på och bildar regering. Här ett foto från när han anlände till Moderaternas valvaka i söndags. Bild: Anna Tarnhuvud

För M-ledaren Ulf Kristersson, som ser ut att bli nästa statsminister, handlar det även om att fördela statsrådsposterna mellan de partier han vill se i regeringen.

Tar tyngsta rollerna

På förhand har Kristersson sagt att han vill bilda regering med Kristdemokraterna och i samarbete med Sverigedemokraterna, som däremot inte ska ingå i regeringen. När det kommer till Liberalerna har beskedet varit otydligare.

ANNONS

Många tror att L får plats i regeringen, bland annat eftersom det skulle minimera risken för splittring. Inom L finns ledamöter som hotat att fälla regeringen om SD ingår.

Om SD vägrar acceptera L i regeringen kan det bli ett samarbete mellan M och KD i regeringen och SD och L utanför.

Traditionen bjuder att varje parti får det antal ministrar som man har rätt till utifrån väljarstöd. Dessutom att varje partiledare utser sina statsråd. Samtidigt brukar statsministerns parti tillsätta de tyngsta posterna – finansminister, utrikesminister och justitieminister.

Tidningen har ringt runt och kollat läget kring vilka som kan bli aktuella som ministrar. Här är namnen, parti för parti.

Moderaterna

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M), fd finansminister Anders Borg (M) och partiledaren Ulf Kristersson (M) valspurtar i Stockholm.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M), fd finansminister Anders Borg (M) och partiledaren Ulf Kristersson (M) valspurtar i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT

De tyngsta posterna lär gå till Ulf Kristerssons parti. Han blir statsminister och väntas välja Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, som finansminister. Utmanare kan vara förre finansministern Anders Borg, som senaste tiden varit mer synlig i M-sammanhang än på länge.

Som utrikesminister tror många att Kristersson tar in riksdagsledamoten Hans Wallmark, men här finns också andra namn. Ett självklart sådant är Carl Bildt, som tidigare haft posten. Han deltog i årets valrörelse men hans tidigare uttalade skepsis till SD kan tala emot.

Tidigare finansministern Anders Borg på Moderaternas valvaka. Borg har varit mer synlig i M-sammanhang än på länge.
Tidigare finansministern Anders Borg på Moderaternas valvaka. Borg har varit mer synlig i M-sammanhang än på länge. Bild: Anna Tärnhuvud

Ett annat namn är Henrik Landerholm, som suttit i riksdagen för M samt varit ambassadör och nu är generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar.

ANNONS

– Landerholm och Kristersson är vänner sedan barnsben, säger en moderat.

Som justitieminister anser man i M att det självskrivna valet är juristen Gunnar Strömmer, nu partisekreterare. Utmanaren Johan Forssell, talesperson i rättspolitiska frågor, kan då få ansvar för polisen som inrikesminister.

En annan viktig roll blir att hålla samman arbetet mellan partierna. Där placerar många Mikael Sandström, tidigare samordningschef i M och en av ex-partiledaren Fredrik Reinfeldts närmaste.

Sandström har tidigare sagt att han ”skäms” för hur M hanterade invandringspolitiken under Reinfeldt och har senaste året haft uppdrag att utbilda SD i regeringsduglighet. Då han tidigare varit hög tjänsteman med liknande ansvar tror man att han nu lyfts upp till minister med samordningsansvar.

Andra som väntas få tunga roller är Tobias Billström, ex-minister och nu gruppledare, Maria Malmer Stenergard, talesperson i migrationsfrågor, Jessica Rosencrantz, talesperson i miljö- och klimatfrågor, Josefin Malmqvist, bostadspolitisk talesperson, och Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson. Även Benjamin Dousa, före detta Muf-bas och nu vd för tankesmedjan Timbro, nämns.

Rollen som gruppledare ses som mycket viktig i ett läge där flera partier ska samarbeta och majoriteten är svag. Det kan tala för att Billström blir kvar, det som talar emot är att han är en av få med tidigare ministererfarenhet.

ANNONS

– Inom Moderaterna är gruppledaren trea i rang. Du har statsministern, finansministern och sedan gruppledaren, säger en M-källa.

Kristdemokraterna

Mycket talar för att KD tar ansvar för sociala frågor och att partiledaren Ebba Busch blir socialminister. Det är en post som KD besatt även i tidigare borgerliga regeringar. Som finansmarknadsminister pekas Jakob Forssmed, nu ekonomisk-politisk talesperson, ut.

Företrädare för KD säger också man gärna hade haft en minister var på det tunga utrikesdepartementet samt finansdepartementet.

– Om vi utgår från M+KD-regering, då borde KD ha finansmarknadsministern och biståndsministern. Det finns en poäng i det eftersom det är frågor som inte prövas i riksdagen på samma sätt, säger en KD-källa.

Andra som nämns är före detta partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, nu socialpolitisk talesperson och Karin Johansson, tidigare statssekreterare hos ex-partiledaren Göran Hägglund. Även Andreas Carlson, gruppledare i riksdagen, och Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson.

En annan person som pekas ut är Bengt Germundsson, som styrt Markaryds kommun i snart 20 år.

– Han är lite ”mister Markaryd”. Han har enorm kunskap om kommunpolitik och landsbygdspolitik, säger en kristdemokrat som uppger att partiet gärna tar landsbygdsministerposten.

Liberalerna

Om L tar plats i regeringen får man antagligen ansvar för utbildning och då kan partiledaren Johan Pehrson bli skolminister. Men det kan även bli Mats Persson, nu ekonomiskpolitisk talesperson, som ses som en självklar minister.

ANNONS

– Våra priofrågor är skola, integration, energi och klimat. Sedan är Johan Pehrson duktig på rättsfrågor, säger en liberal.

En del tror att L-ledaren lika gärna kan få ansvar för att stoppa segregationen. Andra tänkbara ministrar på det området är ex-ledaren Nyamko Sabuni, Gulan Avci, jämställdhets- och skattepolitisk talesperson och Juno Blom, före detta partisekreterare och talesperson i frågor som rör hedersproblematik.

Sverigedemokraterna

SD väntas få nöja sig med en plats utanför regeringen. Förutom SD-ledaren själv, Jimmie Åkesson, väntas gruppledaren Henrik Vinge, partisekreteraren Richard Jomshof, chefsideologen Mattias Karlsson och Jessica Stegrud, EU-parlamentariker, få tunga roller. Dessutom talespersoner i SD:s prioriterade områden invandring, rättspolitik och sociala frågor.

ANNONS